Drama romancelor din diaspora! Medic: 5% dintre pacientele internate la Socola sunt femei care au lucrat in Italia! „Sindromul Italia” ar putea deveni patologie psihiatrica

723

Aproximativ 5% dintre pacientele internate la Institutul Socola din Iasi in 2017 sunt femei care au lucrat in Italia, afirma dr. Petronela Nechita, medic specialist psihiatru in cadrul unitatii sanitare, care atrage atentia ca stresul generat de necunoasterea limbii, nesiguranta serviciului si a unei locuinte stabile, singuratatea si dorul de familie pot duce la tulburari ce necesita tratament de specialitate, potrivit Agerpres.

„In anul 2017, aproape 5% dintre pacientele internate la Institutul Socola s-au intors din Italia cu simptome psihiatrice ce au necesitat tratament de specialitate. Italia este una dintre destinatiile preferate de romancele plecate la munca dupa 1989, iar serviciul lor a implicat de cele mai multe ori ingrijirea batranilor cu tulburari neurologice si psihice, activitate care in mod normal necesita o pregatire de specialitate. ingrijirea acestor batrani implica multe ore de munca si chiar supraveghere permanenta in cazurile celor imobilizati la pat. Multe dintre femeile plecate in strainatate nu au un program clar de munca, nu au contract de munca. Toate aceste conditii, in timp, genereaza surmenaj si suprasolicitare. Fiecare individ apartine unui mediu socio-cultural cu care se identifica, iar trecerea la un alt mediu poate conduce la dificultati serioase de adaptare”, a relatat medicul.

in context, ea atrage atentia ca, in ultimii 3 – 5 ani, multe dintre femeile care lucreaza in Italia au revenit in tara cu psihoze.

”Stresul, generat de necunoasterea limbii, nesiguranta serviciului, nesiguranta unei locuinte stabile, singuratatea, izolarea si dorul de familie pot duce la tulburari ce necesita tratament de specialitate. Stresul generat de conditiile de munca intr-o tara straina se asociaza stresului ce implica familia care ramane in Romania, la randul ei cu multiple nevoi financiare, medicale, sociale. in ani, de cele mai multe ori, familia se destrama, copiii incep sa absenteze frecvent de la scoala, ajungand, de multe ori, la abandon scolar si chiar delincventa juvenila”, explica medicul psihiatru Patronela Nechita.

Potrivit statisticilor Institutului de Psihiatrie Socola, diagnosticul de depresie a fost tulburarea psihica cel mai adesea pusa la femeile care au lucrat in Italia, mai arata ea.

„insa, multe femei au inceput sa se intoarca si cu psihoze. Simptomele psihozelor pot fi mult mai severe – idei delirante de urmarire si prejudiciu, de persecutie sau halucinatii auditive complexe, halucinatii vizuale. Tratamentul poate sa cuprinda antidepresive, in situatiile in care pacientele au simptome depresive, sau antipsihotice, in acele cazuri in care simptomatologia este mai severa. Perioada de tratament poate fi de la 6 luni pana la un an sau chiar mai mult, uneori toata viata. in functie de momentul debutului, tipul de tulburare si numarul de recaderi, putem vorbi la unele paciente de vindecare, iar la alte paciente doar de o ameliorare a simptomatologiei”, mai spune dr. Petronela Nechita.

Medicul sustine ca ”fenomenul” este in crestere si, din nefericire, multe femei, dupa ce urmeaza o perioada de tratament, se reintorc in Italia, in acelasi mediu si conditii de munca.

”De aceea, acest fenomen medico-social a fost numit de specialistii psihiatri „Sindromul Italia”. Fenomenul a fost pus in evidenta in anul 2005 de doi psihiatri ucraineni si a fost preluat, mai tarziu, si de catre specialistii psihiatri romani. Acest fenomen nu este considerat o patologie, nu a fost introdus ca diagnostic in tratatele de specialitate. Sindromul Italia nu este un sindrom depresiv, el reprezinta un fenomen medico-social ce include pacienta cu tulburari psihice si familia acesteia ramasa in Romania. Fenomenul poate ingloba familia extinsa a pacientei. Daca in Romania familia nu primeste sprijin complex si daca in Italia conditiile de munca nu sunt corespunzatoare, se va putea vorbi in viitorul nu prea indepartat despre ”Sindromul Italia” ca patologie, si nu ca fenomen medico-social”, concluzioneaza dr. Petronela Nechita.