Doua romance, candidate la alegerile din Italia!

592

Pe 4 martie in Italia au loc alegeri parlamentare si alegeri pentru reinnoirea Consiliilor executive in doua din cele mai importante regiuni ale Peninsulei, Lazio si Lombardia. Printre candidati se numara si cetateni romani cu dubla cetatenie.

Corina Constantinescu este candidata la Senatul Italiei pe o Lista civica avand ca lider pe fostul magistrat Antonio Ingroia. A doua candidata este Lucica Bianchi, candidata la Consiliul Regional din Lombardia, pe o lista de dreapta care il sustine pe un exponent al Ligii Nordului, Attilio Fontana.

Hotnews.ro a discutat cu cele doua romance, pentru a afla cum au decis sa candideze, care sunt programele lor electorale si ce sanse de castig considera ca vor avea pe 4 martie.

Corina Constantinescu este originara din Bucuresti si dupa 1989 a lucrat ca traducator, interpret si consilier la Parlamentul Romaniei. Apoi, a fost manager la prima firma de catering din Romania. in acea perioada l-a cunoscut pe viitorul ei sot, angajat la o firma italiana, cu care s-a casatorit in 1997. in 2003 s-a stabilit definitiv langa Roma, in orasul portuar Civitavecchia, impreuna cu familia (sotul si fiica). in Italia lucreaza ca traducator si interpret in mediul juridic. Un Master in Marketing de specialitate i-a permis sa activeze si in domeniul turistic. „Poate ar trebui sa scriu o carte despre viata mea, cum spun prietenii si sotul meu care ma cunoaste de peste doua decenii”, spune Corina Constantinescu pentru Hotnews.ro. „Am luptat mereu impotriva prejudecatilor legate de femei, pentru a demonstra ca a fi femeie si a te afirma intr-o lume a barbatilor, este mai greu decat a demonstra doar ca ai si creier si caracter”.

Lucica Bianchi (nascuta Budisan), originara din Cluj, are 50 de ani si este candidata la Consiliul Regional din Lombardia pe lista miscarii „Energie pentru Italia”, de dreapta. A ajuns in Italia in 2002, pentru a continua studiile in filozofie si istoria artei si, Apoi a lucrat in educatie, ca profesor pentru copii cu nevoi speciale si redactor al site-ului Bilbliotecii Ambroziene din Milano. in 2007 l-a cunoscut pe Pietro, viitorul ei sot. „A fost un parcurs de viata care a avut la baza cultura, educatia si un angajament civic. Am fost mereu in contact cu colegii, in biblioteci si academii, planificand cai de voluntariat cultural”.

Implicarea in viata civica si politica

Ambele romance s-au implicat activ in viata sociala a comunitatilor unde s-au stabilit. Corina Constantinescu este presedinta Asociatiei „Centro socio culturale romeno” din Civitavecchia si lucreaza in Primarie la departamentul de relatii internationale. Povesteste ca a fost prima romanca stabilita in Civitavecchia: „Apoi, comunitatea a crescut si pot spune ca sunt mandra ca am colaborat si la consolidarea parohiei ortodoxe locale”. in nord, Lucica Bianchi este consilier pe probleme culturale si de educatie la Talamona, localitate cu 5000 de locuitori din Lombardia.

Decizia de a candida, avand deja o activitate sociala, a fost pentru ambele rezultatul unui parcurs de participare civica si politica, desi sondajele si site-urile de analiza politica (Termometro politico etc) acorda slabe sanse celor doua liste.

Corina Constantinescu spune ca a decis sa candideze in urma invitatiei primite de la liderul listei sale, Antonio Ingroia, fost magistat care a infiintat miscarea „Lista Poporului pentru Constitutie”: „El atrage atentia asupra faptului ca societatea italiana este suprimata prin nerespectarea mai multor legi, chiar din partea legiuitorilor insasi. Asa s-a nascut aceasta miscare, o lista civica, Lista del Popolo pentru Constitutia Italiana. stiu ca mi-a propus sa candideaz pentru ca a vazut in mine o luptatoare pentru aceeasi cauza. O persoana de incredere, cu aceleasi valori cu ale domniei sale”.

Lucica Bianchi spune ca a primit invitatia de candida din partea lui Stefani Parisi, fost candidat de dreapta la Primaria orasului Milano: „A fost o decizie la care am meditat, inainte de a accepta. Cred ca mi s-a propus sa candidez pentru ca a contat pregatirea pe care o am in diferite domenii (cultura, arta, filozofie, istorie, educatie) si eu sunt dispusa sa pun ceea ce stiu la dispozitia cetatenilor din regiunea Lombardia”.

Lista „Energie pentru Lombardia” sustine un candidat la Presedintia Regiunii de la Liga Nordului, partid cunoscut pentru tonul populist impotriva strainilor. Am intrebat-o pe Lucica Bianchi cum de sustine un candidat al unei miscari impotriva strainilor. „Noi suntem intr-o coalitie, candidatul la Presedintie este comun, dar noi ne mentinem programele noastre electorale. Programul Ligii trebuie citit cu atentie, ei sunt impotriva imigratiei ilegale, insa tonul lor este mai aprins, as spune la limita. Eu cred ca persoanele care fug de razboi trebuie ajutate”.

Sursa: Hotnews