Stiri Romania

Dosare penale pentru mesajele protestelor „rezist” pe Facebook! „Utilizatorii de buna-credinta, manipulati”!

Politistii de investigatii criminale din cadrul IPJ Timis, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara fac cercetari, in doua dosare penale pentru infractiuni de instigare publica, dupa ce pe retelele sociale au aparut mai multe mesaje legate de protestele din Timisoara.

Potrivit unui comunicat de presa, de miercuri al Inspectoratului de Politie al judetului Timis, politistii fac apel catre cetatenii care vor sa participe la manifestari publice sa isi exercite dreptul la libera exprimare fara violenta si intr-un mod civilizat.

Loading...

”In luna decembrie a anului 2017, pe retelele sociale, cetatenii au fost invitati sa participe la o serie de manifestatii publice. Sub protectia anonimatului, a existat tendinta ca utilizatorii de buna-credinta sa fie manipulati, cu ajutorul unor tactici ascunse in interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/stiri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violenta). in acest context, va informam ca politistii de investigatii criminale din cadrul Inspectoratului Judetean Timis efectueaza cercetari, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, in doua dosare penale intocmite sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare publica”, se arata in comunicatul Politiei.

Potrivit sursei citate, instigarea publica este o infractiune prevazuta de articolul 368 din Codul Penal si este pedepsita de lege.

Libera exprimare este un drept prevazut de articolul 30 din Constitutia Romaniei. Totusi, alineatul 7 al acestui articol prevede expres ca: ”Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri”.

Reactia IPJ Timis vine dupa ce un timisorean a postat pe Facebook o citatie pentru a fi audiat in calitate de martor, intr-un dosar de instigare publica. Respectivul timisorean scria ca cel mai probabil, citarea sa are legatura cu postarile sale pe Facebook, legate de protestele organizate la Timisoara.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP