Donald Trump i-a dat un mesaj lui Klaus Iohannis: „Transmit multumirile mele”

311

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a transmis presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in calitate de gazda a Summitului „Initiativa celor Trei Mari”, un mesaj adresat participantilor la Summitul de la Bucuresti.

Seful de la Casa Alba i-a transmis ca Statele Unite vor ramane un puternic aliat in acest proiect comun. Totodata, Donald Trump a militat pentru extinderea infrastructurii si consolidarea securitatii energetice.

”Astept cu interes sa aflu despre progresul nostru comun in noi proiecte de investitii si parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajeaza sa ramana un puternic aliat si partener in aceasta Initiativa pe masura ce continuam sa ne concentram asupra dobandirii unei bogatii si securitati sporite in secolul al XXI-lea”.

Sunt cuvintele presedintelui american catre Klaus Johannis, in calitate de gazda a summitului. 12 tari si-au trimis cei mai importanti emisari la Initiativa celor trei mari.

Daca am trage o linie de la nord la sud, de la Baltica, la Marea Neagra, vedem ca summitul acopera toata Europa centrala si de est.

Si nu e vorba doar de consolidarea relatiilor politice, ci si de a crea un bloc economic solid al tarilor mai putin bogate de pe continent. Poate acesta este motivul pentru care, la a treia editie, cea de la Bucuresti, se vorbeste despre energie, despre importul si exportul de energie in zona aceasta a Europei.

Si asa se si explica prezenta aici a secretarului american al energiei. Sa nu uitam de rezervele de gaz din MArea Neagra si proiectele comune pentru magistralele care vor sa transporte acest gaz in toata Europa.

Iar Statele Unite isi doresc pe termen lung stabilirea unor relatii privilegiate cu zona de est a continentului nostru, asa cum, imediat dupa razboiul mondial, Washingtonul a oferit sprijin Vestului.

Textul integral al mesajului:

”Le transmit salutari participantilor la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari 2018.

Anul trecut am avut onoarea de a sustine un discurs la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari de la Varsovia, in Polonia. in cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Initiativa celor Trei Mari si telul nostru comun de extindere a infrastructurii, crestere a legaturilor de afaceri, consolidare a securitatii energetice si reducere a barierelor in calea unui comert liber, echitabil si reciproc in Europa Centrala si de Est.

Initiativa celor Trei Mari are un potential enorm de a furniza rezultate in aceste domenii si in alte sectoare importante de cooperare. O noua infrastructura energetica este esentiala pentru sustinerea unei integrari economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piete si diversificarea surselor de energie in intreaga regiune. Felicit Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Slovacia pentru progresul inregistrat in sprijinirea diversificarii energetice prin constructia de infrastructura pentru gazoducte.

Statele Unite sunt mandre sa ramana partener in aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat in aceasta regiune de importanta strategica si prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari. La multe niveluri, tara noastra ramane dedicata colaborarii cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport si digitale.

Transmit multumirile mele domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, pentru organizarea acestui important eveniment si domnului Rick Perry, Secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegatiei americane. Astept cu interes sa aflu despre progresul nostru comun in noi proiecte de investitii si parteneriate de afaceri.

Statele Unite se angajeaza sa ramana un puternic aliat si partener in aceasta Initiativa pe masura ce continuam sa ne concentram asupra dobandirii unei bogatii si securitati sporite in secolul al XXI-lea.

Va doresc un forum productiv si incununat de succes!” – se arata in mesajul presedintelui SUA, Donald Trump.

Cea de-a treia editie a summit-ului Initiativei celor Trei Mari, o platforma politica lansata in 2015, incepe luni la Bucuresti, sub patronajul Administratiei Prezidentiale.

Obiectivul principal al acestui summit este de a oferi sustinere politica pentru o mai buna cooperare si interconectare a economiilor statelor din spatiul geografic cuprins intre cele trei mari – Adriatica, Baltica si Neagra – in domenii precum energia, transporturile, telecomunicatiile sau protectia mediului, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Initiativa celor Trei Mari include cele 12 state membre UE aflate intre Marea Adriatica, Baltica si Neagra: Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia, precum si alte state, institutii europene si internationale partenere.