Donald Trump, despre ideea lui Macron privind o armata europeana: „Foarte jignitor, dar poate ca Europa ar trebui mai intai sa-si achite contributia corecta fata de NATO”

515

Presedintele american Donald Trump a apreciat vineri ca este “foarte jignitor” ca omologul sau francez Emmanuel Macron sa sugereze ca Europa ar trebui sa-si creeze propria armata pentru a se proteja de dusmani potentiali, inclusiv SUA, transmite Reuters.

“Foarte jignitor, dar poate ca Europa ar trebui mai intai sa-si achite contributia corecta fata de NATO, pe care Statele Unite o subventioneaza foarte mult”, a scris Trump pe Twitter de indata ce a ajuns in Franta unde se va intalni cu Macron.

Presedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat – intr-un interviu difuzat marti de postul de radio Europe 1 – ca Europa nu va putea sa se apere fara ″o armata europeana adevarata″⁣, relateaza AFP.

″Europenii nu vor fi aparati daca nu se decide constituirea unei armate europene adevarate. Fata de Rusia, care este la frontierele noastre si care a aratat ca poate fi amenintatoare (…), trebuie sa avem o Europa care sa se apere singura mai mult, fara sa depinda doar de Statele Unite si intr-o maniera mai suverana″⁣, a pledat seful statului francez in interviul inregistrat luni seara.

Macron citeaza, fara sa numeasca, ″puteri autoritare care reapar si se reinarmeaza la granitele Europei″⁣. El face apel de asemenea la aparare fata de ″⁣China, Rusia si chiar fata de Statele Unite ale Americii″⁣, evocand decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleara ce dateaza din anii ’80. ″⁣Cine este din aceasta victima principala″⁣, se intreaba el, raspunzand apoi: ″⁣Europa si securitatea sa″⁣.

Sursa: Agerpres