Doi tineri romani au obtinut 100 de puncte din 100 la Bacalaureatul din Italia!

17768

Cosmin Siea si Tudor Haja, doi tineri care au plecat de mici in Italia impreuna cu familiile, dar vorbesc perfect romaneste, au obtinut la Bacalaureatul italian din acest an punctajul maxim: 100 din 100 de puncte.

In varsta de 19 ani, cei doi sunt absolventi ai unor licee de top din Parma. Cosmin si-a intrecut chiar si colegii italieni, fiind singurul din clasa care a obtinut nota maxima la toate probele, relateaza Agenda Diasporei.

Examenul de bacalaureat din Italia este foarte greu, constand in trei probe scrise si una orala.

„Am invatat tot anul, mai ales in ultima perioada, cand am aprofundat toata programa si m-am straduit sa fac ‘tesina’, proiectul de final, si profesorilor le-a placut in mod deosebit pentru ca era o tema de care majoritatea nu mai auzise si pe care am expus-o bine, arata ziare.com.

Am explicat in mod simplu si ilustrativ niste concepte grele ale fizicii si ale biologiei. Am tratat un subiect de biologie cuantica. In general bac-ul in Italia este de temut de catre elevi. In noaptea de dinaintea primei probe abia am reusit sa adorm de emotii”, a declarat Cosmin pentru sursa citata.

Si Tudor a avut mari emotii, el obtinand punctajul maxim datorita punctelor primite bonus dupa ce si-a surprins profesorii la proba orala.

„Probele scrise au mers destul de bine, am abtinut 15, 14, 14 pe un maxim de 15. Stiam ca pentru nota maxima trebuia sa am o proba orala perfecta ca sa ii uimesc si sa iau si cele cinci puncte bonus. M-am concentrat foarte mult, am expus proiectul, ‘tesina’, care a avut ca tema Utopia platonica si care i-a impresionat pe profesori”, a declarat Tudor pentru Agenda Diasporei.

Cei doi nu au rupt relatia cu Romania, desi sunt plecati din tara de foarte multi ani.

„Incerc sa ma intorc cat de des in Romania si ma tin la curent cu tot ceea ce se intampla acolo”, a precizat Cosmin.

La randul sau, Tudor a povestit ca la inceput i-a fost greu, pentru ca era singurul strain din clasa. „Am inceput sa ma descurc din ce in ce mai bine si in anii urmatori eram eu punctul de reper pentru noii colegi romani sau moldoveni”, a declarat el.

Acum Cosmin si Tudor se pregatesc pentru examenul de admitere la medicina, din septembrie. Amandoi se implica si in activitatile comunitatii din care fac parte. Recent, ei au participat impreuna cu familiile lor la pregatirea bucatelor romanesti pentru oaspetii veniti la Festivalul Multicultural de la Collecchio.