Doar 10% dintre studentii moldoveni sositi in Romania se mai intorc acasa dupa studii!

452

Mii de studenti din Republica Moldova aleg sa studieze in universitatile din Romania. Sute dintre tineri, de exemplu, vin la Constanta special, pentru ca vor sa devina navigatori. Iar cei care au ales Galatiul se viseaza avocati sau vor sa lucreze in industria alimentara.

Anul acesta se inregistreaza si o premiera: studentii de peste Prut au cautat si tehnologia informationala, mai ales ca tara noastra are nevoie in permanenta de IT-sti care sunt si bine platiti.

In anul scolar 2018-2019, universitatile din Romania au pus la dispozitia tinerilor basarabeni aproape 4000 de locuri la facultate, aproape 2000 la master si 209 la stagiile de doctorat.

Studentii moldoveni nu platesc taxe de scolarizare sau pentru camin, iar in functie de notele pe care le-au avut la bacalaureat pot obtine si o bursa lunara de 65 de euro. La nivel national sunt peste 10.000 de studenti basarabeni.

Un raport al Centrului Roman de Politici Europene arata ca doar 10% dintre studentii moldoveni sositi in Romania aleg sa se mai intoarca in tara natala dupa incheierea studiilor.

Sursa: Pro TV