DNA a deschis 33 de dosare penale privind achizitiile efectuate in timpul pandemiei

8

Procurorul-sef DNA, Crin Bologa, a anuntat, joi, in cadrul unei videoconferinte de presa, ca, in perioada pandemiei de coronavirus, au fost deschise 33 de dosare penale, dintre care 25 au pornit ca sesizari din oficiu.

Printre motivele care stau in spatele deschiderii dosarelor penale, Crin Bologa a enumerat achizitii de echipamente de protectie – masti, izolete – si achizitii de masti medicale neconforme, interzise in Uniunea Europeana ca fiind periculoase.

„Va confirm ca se dispune si ridicarea de acte, se fac audieri, tot ce a aparut in presa este in atentia procurorilor DNA. Se fac verificari si la societati private, si in institutii ale statului. Nu va putem da detalii, dar in momentul in care vom avea informatii de interes public, vom face asta”, a spus el, precizand ca nu pot fi date alte detalii cand a fost intrebat de achizitiile efectuate prin ONAC, scrie europalibera.org.

Referitor la declaratiile publice facute de Adrian Streinu-Cercel si Raed Arafat care au cerut ca cei implicati in achizitii pe timp de epidemie sa nu fie trasi la raspundere daca au incalcat anumite proceduri, procurorul-sef DNA a spus ca obligatia procurorilor este doar in fata legii.

„Procurorii au o datorie prevazuta de lege si nu data de persoane publice. Mi se par mult mai grave infractiunile din contextul pandemiei decat intr-un alt context. Infractiunile de coruptie sunt grave oricum, dar acum sunt si mai grave pentru ca pun in pericol sanatatea cetatenilor. Noi ne facem datoria indiferent ce spun alte persoane publice. Am simtit ca este o situatie stresanta, ca au avut foarte mult de lucru si ca le e teama ca vor gresi, dar noi nu urmarim greselile. Infractiunile se fac intentionat. Noi nu ducem o lupta impotriva unei coruptii eventuale, ci impotriva unor persoane care cauta sa se imbogateasca in ciuda imbolnavirii oamenilor”, a declarat Crin Bologa.

seful DNA a aratat ca alte dosare mai sunt si in atentia directiilor teritoriale ale parchetului antimafie.

„Sesizarile pe care l-am vazut se refera la sute de milioane de lei. La nivelul serviciilor teritoriale exista si dosare care se refera la alte institutii decat cele centrale. Avem dosare si cu privire la achizitii din teritoriu. Verificam achizitiile publice facute la nivelul ministerelor, dar si la nivel local, descentralizat”, a precizat Crin Bologa.

Una din firmele vizate este Romwine&Coffee, din Giurgiu, specializata in distribuţia bauturilor alcoolice, dar care a obtinut contracte foarte importante de distributie de echipamente medicale pe timpul starii de urgenta.

„Sunt dosare referitoare doar la achizitia in legatura cu pandemia, la combateria pandemiei. Pot confirma ca avem un dosar – am avut chiar patru – cu Romwine and Coffee, cu precizarea ca DNA e prima institutie care s-a autosesizat cu privire la aceste suspiciuni, apoi a aparut in presa informatia si alte institutii s-au autosesizat in legatura cu acest dosar. Ne-a ingreunat aflarea adevarului in aceasta cauza”, a aratat procurorul-sef DNA.

in starea de urgenta, care a suspendat timp de doua luni mersul normal al legilor in Romania, autoritatile au primit unda verde sa faca achizitii publice directe pentru a preveni si combate pandemia, fara a mai tine cont de limitele legale din domeniul achizitiilor publice. Fiind o situatie de criza, urgenta a fost considerata mai presus de lege, au justificat autoritatile, dar presa a aratat numeroase cauze de achizitii controversate la preturi nejustificate, fie facute de firme detinute de personaje controversate sau cu puternice legaturi politice, cat si de materiale sanitare neconforme cu standardele cerute.