Dezvaluirile unui medic roman, dupa misiunea in R.Moldova: Cea mai grea experienta. E posibil ca acolo sa circule o tulpina mai virulenta a virusului!

17

Giorgiana Matei, unul dintre medicii romani care au facut parte din misiunea din Republica Moldova, a povestit ca cele doua saptamani au reprezentat cea mai grea experienta din viata sa.

Medicul considera ca este posibil ca in Republica Moldova sa exista o tulpina mai virulenta a virusului SARS-CoV-2, punctand ca pacientii de la terapie intensiva erau in stare mai grava fata de cei de la ATI din Romania.

„In Republica Moldova a fost o experienta foarte grea, cea mai grea experienta din viata mea de medic de pana acum, chiar daca nu am o experienta chiar foarte vasta, sunt specialist de trei ani de zile.

Ce am intampinat acolo practic, aici nu exista! Atat de multe cazuri, atat de multe cazuri grave pe terapie intensiva, atat de multi colegi medici si asistenti pe terapie intensiva! Din aceasta cauza spun ca a fost o experienta foarte grea, chiar si la nivel psihologic, nu neaparat la nivel medical”, a povestit medicul la Digi 24.

Medicul a explicat ca a lucrat in spitalul in care ajungeau cazurile grave, care necesitau terapie intensiva.

„In privinta dotarilor, sincer, m-a surprins pozitiv, chiar aveau aparatura, aveau echipamente, dar vorbesc strict de spitalul unde am activat, in Institutul de Medicina Urgenta. Celelalte spitale nu stiu, ca nu am fost. Cand am ajuns noi acolo, erau pregatiti. Aveau aceleasi protocoale ca si aici, erau protocoale traduse la zi si circuite chiar existau pe terapie intensiva, existau si ne-au spus ca pana la acel moment nu a fost niciun medic sau vreun cadru medical infectat”, a povestit Giorgiana Matei.

Insa medicul a explicat ca aceste cazuri I s-au parut mai grave decat ceea ce a vazut in Romania.

„Pacientii care erau intubati si nu erau constienti erau sedati continuu si conectati la aparate. Mi s-a parut starea lor mult mai grava decat aici. Eu n-am vazut spitalul cel mai mare de boli infectioase de la noi, Matei Bals, in schimb, fata de situatia din Iasi, intr-adevar sunt cazuri mult mai grave de terapie intensiva. Nu stiu care este explicatia, probabil e mai virulent”, a spus medicul SMURD.