Economic

Deloitte: Salariul mediu brut trebuie crescut cu 19,9% pentru a pastra netul! Ce categorii de angajati vor pierde oricum!

Valoarea bruta a salariului va trebui majorata cu 19,9%, la un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, astfel incat salariul net al angajatului sa ramana la acelasi nivel. Insa exista anumite categorii – cele care acum sunt scutite de impozit pe venit – care vor suferi oricum pierderi, chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute, potrivit calculelor publicate de Deloitte Romania.

Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal care va prevedea transferul contributiilor de la angajator la angajat, masura contestata de sindicate, precum si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestata de catre primari, care au sustinut ca astfel se vor reduce considerabil incasarile la buget si, prin urmare, banii pentru investitii.

Loading...

„Simularile arata ca se impune o crestere de 19,9% a valorii brute a salariului – daca luam ca referinta salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei – pentru a pastra suma in mana primita acum de un angajat”, a declarat Radu Derscariu, director Deloitte Romania, pentru Profit.ro.

Acesta a avetizat insa ca, potrivit calculelor, angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit in acest moment, cum sunt programatorii IT si persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micsorare a salariului net chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute dupa transferul contributiilor la nivelul costului total actual.

„De exemplu, daca facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observam ca, dupa ce vor intra in vigoare modificarile anuntate prin proiect, scaderea va fi de 6,3%. In cazul in care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul cresterii contributiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%”, a spus Radu Derscariu.

Explicatia este ca scaderea de impozit de la 16% la 10% a fost gandita pentru a amortiza partial transferul contributiilor, iar in cazul celor scutiti, acest efect nu are de unde sa apara, potrivit Deloitte.

Totodata, o alta consecinta a transferului contributiilor va fi micsorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate catre Pilonul II de pensii private. Reducerea are loc atat ca urmare a inglobarii contributiilor in salariul brut, cat si a diminuarii procentului – daca va fi luata decizia in acest sens – de la 5,1% la 3,75%.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP