Decizie istorica! Catalonia si-a proclamat independenta! Prima reactie a Madridului!

5338

 

Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declaratie prin care declara independenta regiunii Catalonia fata de Spania. Este o decizie fara precedent in istoria acestei tari.

Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declaratie prin care declara independenta regiunii Catalonia fata de Spania. Decizia a fost luata cu 70 de voturi pentru, 10 impotriva si doua abtineri. Deputatii catalani care se impotrivesc independentei au iesit din sala si nu au participat la vot. Replica Madridului a sosit in scurt timp: se va aplica articolul 155 din Constitutie, care prevede de facto o preluare a controlului central asupra regiunii care deocamdata se bucura de autonomie.

Parlamentul spaniol il autorizeaza pe premierul Rajoy sa preia controlul asupra Cataloniei.

Independenta declarata unilateral de Catalonia intervine la aproape o luna de la controversatul referendum pe aceasta tema desfasurat la 1 octombrie. La scrutin au participat numai 43 la suta dintre alegatorii Cataloniei.

O prima reactie din partea Madridului vine de la premierul Mariano Rajoy. „Fac un apel la calm din partea tuturor spaniolilor. Statul de drept va restaura legalitatea in Catalonia”, a scris Mariano Rajoy pe Twitter. Premierul a convocat o sedinta de guvern pentru ora 20:00, ora Romaniei.

Este asteptat ca in scurt timp sa intervina si o reactie din partea Senatului Spaniei, care este pregatit sa activeze articolul 155 din Constitutie, care prevede ridicarea graduala a autonomiei regiunii.

„Se instituie Republica Catalana ca stat independent, suveran, democratic si social. Dispunem intrarea in vigoare a legii de tranziţie juridica si intemeierea republicii”, se arata in declaratia citita in urma votului din Parlamentul catalan. Decizia Parlamentului a fost intampinata cu bucurie si sampanie in piata din fata Legislativului catalan, unde oamenii deja se adunasera inca de dimineata in asteptarea evenimentului.

Este o evolutie fara precedent in istoria Spaniei, prin urmare nu este foarte clar care vor fi pasii ulteriori. Este de vazut care dintre masuri – independenta proclamata de Catalonia sau decizia de suspendare a autonomiei care este de asteptat sa fie adoptata de Senatul de la Madrid – va avea greutate mai mare. in mod normal, decizia Parlamentului Spaniei ar trebuie sa prevaleze, insa liderii catalani par decisi sa mearga pana la capat cu demersul vizand obtinerea independentei.

In textul rezolutiei adoptate de Parlamentul catalan este prevazuta o perioada de tranzitie si sunt schitati pasii de urmat de acum inainte.

Astfel, functionarii care pana acum erau in subordinea directa a Madridului vor face trecerea catre subordinea autoritatilor catalane, se va institui o republica, iar responsabilii din Parlament vor trebui sa gaseasca acele tratate internationale din care Catalonia poate sa faca parte ca stat de sine statator.

Daca se ajunge intr-adevar la secesiune, la ruperea completa de Spania, Catalonia iese automat si din Uniunea Europeana, si din spatiul Schengen, si din zona euro, motiv pentru care trebuie instituite granite, un sistem de asigurari sociale si un fisc propriu. Toate aceste masuri sunt pomenite in rezolutie.

La randul lor, autoritatile spaniole, daca votul din Senat va fi in favoarea ridicarii autonomiei catalane, este de asteptat sa preia controlul institutiilor din Catalonia, sa trimita Garda Civila, sa intervina si sa preia practic cu forta controlul institutiilor catalane, arata digi24.