Decizie fara precedent a Patriarhiei Romane! „Preotii care nu sunt demni de haina preoteasca ar trebui sa plece singuri”!

560

„Preotii care nu sunt demni de haina preoteasca, si care stiu ca nu se pot indrepta, ar trebui sa plece singuri din biserica, sa nu astepte sa fie ajutati sa plece”.

Iata mesajul Patriarhiei Romane care a luat o decizie fara precedent dupa scandalurile rusinoase in care au fost implicate mai multe fete bisericesti.

Este si cazul parintelui Cristian Pomohaci acuzat ca a incercat sa corupa sexual minori. ” Asistam la o prabusire a nivelului moral printre clerici”, recunosc chiar cei care ii pastoresc pe preoti.

Vasile Banescu, Patriarhia Romana: “Un preot trebuie sa fie un reper de viata crestina. Atunci cand viata lui personala nu coincide cu discursul sau, evident ca are o problema.”

Intr-un limbaj popular, Patriarhia se refera la acel impamantenit „sa faci ce zice popa, nu ce face popa”. Pentru prima data, Sfantul Sinod a hotarat ca va verifica teminic disciplina celor care slujesc in biserici, arata stirileprotv.

Vasile Banescu, Patriarhia Romana: ”Sfantul Sinod si-a manifestat ingrijorarea, dar a oferit si un indemn staruitor, parintesc, catre toti clericii, catre toti credinciosii sa ia aminte mai intens la cuvantul evangheliei si sa aiba o conduita cat mai adecvata”

Ingrijorarea inaltilor prelati a crescut odata cu scandalurile in care au fost implicate fete biserici.

Deocamdata preotul Cristian Pomohaci asteapta sa vada daca va fi caterisit. In plus el este anchetat si de procurori pentru coruperea sexuala a unui minor.

Pe de alta parte, la sfarsitul lunii trecute alti trei preoti au fost trimisi in judecata pentru ca l-ar fi santajat pe episcopul de Husi cu imagini compromitatoare in care respectivul ar fi aparut alaturi de un fost elev de la seminar .

Vasile Banescu, Patriarhia Romana: ”Aceste cazuri, evident, nu trebuie ascunse. Sunt cazuri triste, care trebuie analizate. Un preot care are o problema morala grava asa trebuie sa se aseze in fata constiintei si sa decida ce este mai bine pentru el si pentru institutie. Cand un preot nu se poate intoarce pe calea buna acel om nu este pregatit pentru a ramane preot si nu mai ramane. In mod firesc ar trebui sa ia decizia singur. Cand nu o ia, va fi ajutat sa plece. Va fi chemat, mustrat, scos din preotie”

Cati preoti cazuti in pacat au fost indepartati din Biserica nu se stie concret pentru ca nu exista date centralizate.