De aceasta afectiune sufera 1 miliard de oameni si numarul este in crestere! Iata cum te poti proteja!

732

 

Numita si “boala tacuta”, hipertensiunea arteriala nu are in cele mai multe dintre cazuri simptome specifice, ci doar cresteri bruste ale tensiunii arteriale. De aceea, majoritatea persoanelor care sufera de aceasta boala nu stiu acest lucru.

Numarul persoanelor care sufera de hipertensiune in lume s-a dublat in ultimii 40 de ani, ajungand la peste un miliard, din care majoritatea traiesc in tari in curs de dezvoltare si peste jumatate in Asia, conform unui studiu dat publicitatii miercuri, relateaza AFP.

In conditiile in care hipertensiunea afecta in principal tarile bogate in 1975, situatia s-a schimbat radical intre timp, inregistrandu-se o dezvoltare spectaculoasa a fenomenului in tarile cu venituri scazute si medii.

Potrivit studiului publicat in revista medicala britanica The Lancet, numarul hipertensivilor, respectiv al persoanelor care au o tensiune arteriala superioara valorii de 140/90 mmHg, a crescut de la 594 de milioane in 1975 la peste 1,1 miliarde in 2015, din cauza unei puternice raspandiri a fenomenului in Asia de Sud si in Africa subsahariana.

„Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru accidentele vascular-cerebrale (AVC) si maladiile cardiovasculare si provoaca moartea a circa 7,5 milioane de persoane anual in lume, in principal in tarile in curs de dezvoltare”, subliniaza profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College din Londra, principalul autor al studiului.

Potrivit unor lucrari recente mentionate de cercetatori, riscul de infarct si de AVC s-ar putea dubla de fiecare data cand presiunea sistolica creste cu 20 mmHg si presiunea diastolica cu 10 mmHg.

Bazandu-se pe date provenite din 1.500 de studii, care au vizat 19 milioane de adulti care traiesc in 200 de tari, studiul arata ca tari precum Canada, Marea Britanie, Peru si Singapore aveau cei mai putin adulti hipertensivi in 2015, respectiv un barbat din cinci si o femeie din opt.

Hipertensiunea arteriala afecta in schimb un barbat adult din trei in tari din Europa de Est precum Croatia, Ungaria, Slovenia sau Lituania si o femeie adulta din trei in state ca majoritatea celor din Africa de vest sau centrala.

Din cele 1,1 miliarde de persoane care sufereau de hipertensiune in 2015, peste jumatate (590 de milioane) traiau in Asia, din care 199 de milioane in India si 226 de milioane in China, potrivit studiului.

Tensiunile medii cele mai ridicate au fost inregistrate in Europa de Est, in Asia Centrala, in Africa subsahariana si in Oceania, in timp ce cele mai scazute au fost descoperite in Coreea de Sud si in Canada.

Potrivit profesorului Ezzati, „reduceri substantiale ale tensiunii arteriale” ar trebui sa fie „posibile” in viitor in tarile sarace „dupa modelul a ceea ce s-a intamplat in tarile bogate in cursul ultimilor 40 de ani”.

El si-a exprimat insa temerile ca obiectivul fixat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), privind o reducere a numarului hipertensivilor cu 25% pana in 2025 nu poate fi atins fara o evolutie notabila a alimentatiei in aceste tari, reducand in special cantitatea de sare consumata si facilitand accesul la fructe si legume, si fara o ameliorare a depistarii si tratarii hipertensiunii.

Semne si simptome

Hipertensiunea arteriala este rareori simptomatica si este, de obicei, depistata in cursul examenelor medicale sau cand se solicita ingrijiri medicale pentru o problema de sanatate neinrudita. Unele persoane cu tensiune arteriala crescuta se plang de dureri de cap (in special in zona cefei si in cursul diminetii), precum si de ameteli, vertij, acufene (zgomot sau vajait in urechi), tulburari de vedere sau episoade de lesin.

La un examen fizic, hipertensiunea arteriala poate fi suspectata atunci cand se detecteaza prezenta retinopatiei hipertensive la examinarea fundului de ochi in partea posterioara a ochiului prin oftalmoscopie. In mod traditional, modificarile serioase ale retinopatiei hipertensive se clasifica in gradele I–IV, desi stadiile mai usoare se pot diferentia cu dificultate. Rezultatele oftalmoscopiei pot indica si durata starii hipertensive a persoanelor.

Sursa: doctorulzilei.ro