Economic

Cum va fi calculat venitul anual pentru angajati! Romanii vor fi obligati sa-si plateasca impozitul singuri!

Angajatorii nu vor mai retine din salariul angajatilor, in fiecare luna, decat contributiile sociale, nu si impozitul pe venit, pe care romanii vor fi obligati sa si-l plateasca singuri in cursul anului urmator, cand vor depune declaratii de venit global pe gospodarie.

Bani deoparte trebuie sa puna si cei care au venituri din dobanzi sau care au castigat la jocuri de noroc, obligatia de a retine impozitul la sursa fiind eliminata si pentru depozitele bancare si pentru organizatorii de jocuri de noroc, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, aflat in discutie si obtinut de Profit.ro din surse guvernamentale. Ramane sa fie retinut in continuare la sursa, insa, de catre notari, impozitul pe veniturile din vanzarea imobilelor.

Veniturile din salariile si asimilate salariilor, cele din activitati independente, dar si veniturile din investitii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodarie. Daca in prezent angajatorii trebuie sa calculeze si sa retina salariatilor atat contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj), cat si impozitul pe venit (de 16% in prezent), din 2018 nu vor mai retine si vira la buget decat contributiile sociale. Impozitul pe venit ramane in sarcina angajatului, caruia angajatorul are obligatia sa ii elibereze, pana la finele lunii februarie 2019, doar un document din care sa rezulte situatia veniturilor nete realizate in cursul anului precedent.

Astfel, draftul de modificare a Codului Fiscal obtinut de Profit.ro abroga articolul 80 care stabilea ca “platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.” Elimina, de asemenea, obligatia prevazuta la articolul 81 pentru completarea si depunerea declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, inlocuind-o cu “Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominal a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit”. in schimb, pentru ca angajatul sa-si poata completa declaratia globala de venit in cursul anului urmator, angajatorul este obligat, potrivit proiectului mentionat, “sa transmita/elibereze fiecarui beneficiar de venit un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul net realizat in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior”.

Nici platitorii de venituri pentru activitati independente nu vor mai retine la sursa impozitul pe venit, si aceasta categorie de venituri urmand sa fie supusa impozitului global pe gospodarie. Bancherii scapa de retinerea impozitelor deponentilor Obligatia de retinere la sursa este eliminata si pentru veniturile din investitii. in prezent, impozitul de 16% pe veniturile din dobanzi pentru depozitele la vedere si la termen, precum si pentru cele constituite in sistemul Bauspar, de economisire-creditare in domeniul locativ, este calculat si retinut de catre banci la momentul inregistrarii in conturile titularilor, fiind apoi virat integral la bugetul stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii in cont.

Dupa introducerea noului sistem de impozitare globala a gospodariilor, potrivit proiectului obtinut de Profit.ro, bancile scapa de obligatia calcularii si retinerii impozitului, insa trebuie sa comunice fiecarui deponent persoana fizica, in scris, situatia veniturilor/pierderilor inregistrate anual, depunand si la ANAF declaratii anuale pentru fiecare contribuabil care le este client: Astfel, la Art 97, alin 9 din proiect, se prevede ca platitorii de astfel de venituri din investitii au urmatoarele obligatii: “a) calcularea venitului/pierderii pentru fiecare persoana fizica; b) transmiterea catre fiecare persoana care obtine venituri/pierderi a informatiilor privind totalul veniturilor/pierderilor, in forma scrisa, realizate in cursul anului fiscal, pana in ultima zi a anului curent pentru anul anterior; c) sa depuna anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior, la organul fiscal competent o declaratie informativa privind totalul veniturilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil”.

Procedura de aplicare a prevederilor de mai sus va fi stabilita prin ordin al presedintelui ANAF. in mod ciudat, proiectul mentioneaza obligatia bancilor de a transmite informatii privind totalul “veniturilor/pierderilor” realizate de deponenti persoane fizice, introducand, deci, si luarea in considerare a posibilelor pierderi, care nu ar fi posibile la plasamentele in depozite bancare decat in cazul unor dobanzi nominale negative (inexistente in Romania) sau in cazul in care s-ar tine cont si de comisioane, oferind un fel de deductibilitate fiscal pentru acestea. in prezent, impozitul de 16% se calculeaza doar pe venitul din dobanzi, fara a scadea din acestea comisioanele platite de deponenti bancii. Bancile declara periodic la Finante situatia veniturilor din dobanzi realizate de persoane fizice pentru ca Finantele sa poata face verificari incrucisate, necesare identificarii acelor contribuabili pentru care dobanzile sunt singura sursa de venituri. in cazul acestora, daca nu sunt si salariati, legea prevede ca datoreaza si contributii sociale pentru castigurile din investitii.

Pentru veniturile din dividende impozitul, redus de anul trecut la 5%, a fost complet eliminat, astfel incat nici beneficiarii de astfel de venituri nu mai au obligatia declararii, nici platitorii nu trebuie sa calculeze sau sa retina impozit. Un an de pauza in incasarile bugetare din impozit pe venit Abandonarea retinerii la sursa va insemna ca statul nu va mai incasa lunar, pe tot parcursul anului 2018, impozit pe venit din salarii, drepturi de autor, activitati independente, investitii, castiguri din jocuri de noroc, adica peste 20 miliarde de lei sau circa 10% din veniturile totale ale statului.

Bani pe care spera sa-i colecteze in anul urmator, dupa ce romanii isi vor depune declaratiile de venit global pe gospodarie. Problematica in aplicare, in conditiile in care retinerea la sursa a fost eliminata, se anunta a fi impozitarea castigurilor din jocuri de noroc. Organizatorii de astfel de jocuri vor avea, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, obligatia de a stabili, pentru fiecare jucator, venitul brut anual realizat, sa-i transmita acestuia situatia pana in februarie anul viitor si sa depuna, pana la aceeasi data, si la organul fiscal competent o declaratie informativa referitoare la fiecare venit brut, pentru fiecare beneficiar de venit in parte.

loading...
loading...
Spre TOP