Stiri Romania

Cum pot romanii sa-si cumpere vechime in munca! Oferta este limitata!

Doar pana la sfarsitul acestei luni romanii care nu au contribuit la sistemul de asigurari sociale isi mai pot cumpara vechime in munca, asa cum prevede Legea 186/2016, intrata in vigoare in octombrie 2016. Astfel, termenul-limita de completare a vechimii in munca prin achitarea contributiilor sociale este 27 aprilie 2017.

Cei interesati trebuie sa indeplineasca insa anumite conditii. Actul normativ da posibilitatea asigurarii pentru cel mult 5 ani anteriori datei la care se incheie contractul de asigurare sociala. Nu pot incheia un astfel de contract pensionarii si nici nu se pot plati suplimentar sume de bani pentru perioade in care persoana a fost asigurata deja in sistemul public.

Cine doreste asigurarea pentru perioada maxima, adica 5 ani, va trebui sa achite, la venitul minim pentru care se pot plati aceste asigurari, aproximativ 15.500 de lei. Valoarea maxima care se poate lua in calcul pentru plata asigurarii este de cinci ori valoarea salariului mediu brut in vigoare pentru respectiva perioada.

Loading...

In cazul in care persoana interesata solicita asigurarea in sistemul public de pensii pentru o fractiune de luna, contractul de asigurare sociala se incheie pentru o luna intreaga, iar daca se semneaza contractul de asigurare in ultima zi in care actul normativ poate fi aplicat, 27 aprilie 2017, in aceeasi zi se va face si plata, scrie Adevarul.

Concret, la incheierea contractului de asigurare sociala, solicitantul va completa o declaratie din care sa reiasa perioada pentru care solicita asigurarea, ca nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii in perioada respectiva si nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, dar si ca nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului. La ghiseul Casei de Pensii mai trebuie prezentat actul de identitate, in original si copie.

Plata contributiei de asigurari sociale se poate face prin mandat postal sau prin orice alt mijloc de plata prevazut de lege, inclusiv in numerar, la casieria casei teritoriale de pensii in raza careia se afla domiciliul persoanei interesate.

Specialistii in economie, desi sunt de acord ca banii stransi ajuta bugetul, sunt de parere ca cumpararea vechimii in munca are si o anumita doza de imoralitate.

Asta pentru ca munca nu se rezuma la plata contributiei, ci contribuie si la crearea de valoare. „Este o chestiune de disperare, pentru ca statul are nevoie de bani. Din punct de vedere al acumularii la buget, este binevenita.
Dar nici nu stim daca acesti bani merg la pensii, pentru ca se varsa in buget si isi pierd identitatea. Din punct de vedere al influentei pe care munca o are in societate nu este tocmai in regula. in anii in care omul lucreaza, el contribuie la un mecanism al activitatii economice care nu se manifesta doar prin aceasta contributie.

Deci, are o anumita doza de imoralitate. Una este sa mergi in fiecare dimineata agatat de usa tramvaiului si alta este sa stai acasa si sa platesti cu alte venituri care nu provin din munca. Contributia pentru pensie trebuie sa fie bazata pe o anumita contributie la crearea de valoare“, a explicat, pentru „Adevarul“, analistul economic Mircea Cosea. insa legea ii ajuta si pe romanii care au muncit, dar au fost platiti pe drepturi de autor si nu pe cartea de munca.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP