Cum pierde Romania anual din teritoriu! Autoritatile stiu de 12 ani si nu fac nimic!

583

Romania pierde de mai bine de un deceniu cate o parte din teritoriul national. Situatia greu de crezut se intampla la granita cu Republica Moldova, la malul Prutului, aproape de varsarea raului in Dunare, acolo unde albia se muta cu aproape doi metri pe an mai catre vest, adica pe teritoriul tarii noastre.

Informatia este mentionata intr-un raport de expertiza intocmit la solicitarea Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR), in care se afirma ca „proiectul de reabilitare a digului pe malul drept a raului Prut in aval de podul rutier Giurgiulesti pe o distanta de 380 metri liniari reprezinta o necesitate imediata din cauza accentuarii procesului de eroziune a malului drept care duce la pierderea teritoriului national cu 1–2 metri anual”. Doar in ultimii cinci ani, Prutul a inaintat catre Galati cam cu 12 metri, se afirma in document. Expertii spun si ca eroziunea accentuata a malului „pune in pericol podul rutier, podul feroviar, digul de aparare si duce la pierderea de teritoriu national, fiind necesara realizarea consolidari de mal in vederea stabilizarii malului raului Prut”, iar documentul a fost deja inaintat Guvernului Romaniei, care a aprobat finantarea lucrarilor. Potrivit raportului, problemele sunt vechi de 12 ani (respectiv din 2006), insa pana acum nicio autoritate a statului nu a luat vreo masura, timp in care tara noastra a pierdut circa un hectar din teritoriul national. Potrivit legislatiei internationale, daca albia unui rau se deplaseaza in mod natural, odata cu malul se deplaseaza si frontiera de stat.

Potrivit celor de la Apele Romane, cauzele fenomenului sunt preponderent naturale, dar au fost amplificate de activitatea din portul moldovenesc Giugiulesti (unde se fac de circa doua decenii lucrari ample la cheuri) si de lipsa de reactie a autoritatilor romane. „Eroziunile de mal prezentate in studiu au fost amplificate atat de viituri, cat si de activitatea navala din zona”, a declarat Andreea Poenaru, purtatorul de cuvant al Administratiei Bazinale Prut-Barlad.

ANAR a anuntat ca in primavara lui 2018 vor incepe lucrari de consolidare a malului, fiind alocate circa 500.000 de euro pentru ca malul si digul sa fie imbracate in piatra bruta, iar vegetatia forestiera sa fie refacuta. „Suprafata de 2.660 de metri patrati aflata in administrarea Ocolului Silvic Galati a fost eliberata la solicitarea si in baza documentatiei aprobate pentru Apele Romane in vederea executarii lucrarilor de reabilitare-consolidare a malului drept a raului Prut”, a precizat si Directia Silvica Galati, conform Adevarul.