Sanatate

Cum iti dai seama daca esti ipohondru si cum se manifesta aceasta boala inchipuita

 

Cu totii ne-am confruntat cu anumite simptome fizice care ne-au provocat ingrijorare sau teama. Acest lucru este perfect normal. Dar, daca aceste sentimente de teama dureaza mai mult de sase luni, putem vorbi despre ipohondrie.

De boala toti ne temem, desigur. Insa unii dintre noi fac din asta o adevarata obsesie. Din fericire, boala inchipuita este o povara de care se poate scapa, ne asigura psihologii.

„Boala mea draga, ce m-as face fara tine?”, se plangea personajului lui Moliere din „Bolnavul inchipuit”. De fapt, boala imaginara de care se vaita el nu este decat o neliniste nejustificata legata de sanatatea sa. Problema eroului din comedia franceza este insa cat se poate de actuala, alimentata mai ales de stres si de informatiile medicale cu care suntem „asaltati” in prezent si pe care, probabil, nu stim sa le interpretam corect. De aici pana la a ne diagnostica singuri cu ajutorul internetului nu mai este decat un pas.

Loading...

Daca ti se intampla si tie sa iti imaginezi frecvent ca ai boli grave, sa iti exacerbezi simptomele trecatoare si sa iti pui singur diagnostice grave, atunci esti candidatul perfect pentru boala inchipuita. Ipohondria, caci despre ea este vorba, poate deveni un adevarat chin zilnic pentru tine si o framantare dusa la extrem. Din fericire, solutii pentru a depasi ipohondria exista!

Boala este numai in mintea ta

„Ma doare capul. Daca am tumoare pe creier?” sau „Ametesc. Oare am cancer” Iti suna cunoscut? Bolnavul inchipuit are un talent extraordinar in a face scenarii unul mai pesimist ca altul pe seama sanatatii sale. Dar oare de unde vin toate aceste exagerari? Este posibil sa fi mostenit aceasta tendinta de la parinti? Sau poate am capatat-o in timp si am alimentat-o cu angoasele zilnice si cu teama obsesiva fata de afectiunile grave?

Si pentru ca am reusit sa ne „convingem” atat de mult ca avem o boala, mergem la doctori care sa ne-o confirme. Chiar si atunci cand medicul ne asigura ca nu avem de ce sa ne facem griji cu privire la starea noastra de sanatate, suntem convinsi ca avem o boala grava, pe care medicul nu a reusit sa o descopere. Si atunci mergem la alt medic, pentru a doua opinie. Este bine sa ceri o a doua opinie, dar nu cand ai o lipsa de calciu, de exemplu, ci atunci cand exista cu adevarat suspiciuni de afectiuni mai grave.

Incearca exercitii de respiratie

De multe ori, temerile noastre nejustificate sunt puse si pe seama respiratiei incorecte. De aceea, atunci cand nu reusesti sa iti scoti din minte scenariile pesimiste, controleaza-ti respiratia, considerata un adevarat barometru al starii psihice. Astfel, poti alunga starile de neliniste care insotesc ipohondria prin respiratia abdominala, care presupune sa inspiri prelung, pentru a umple partea inferioara a plamanilor si sa respiri lung, lent si regulat. Psihologii recomanda respiratia abdominala mai ales pentru depasirea atacurilor de panica si a starilor depresive care hranesc boala imaginara.

Ce te mai poate ajuta

Evita sa iti pui singur diagnostic cautand pe internet semnificatia simptomelor tale. De asemenea, psihologul te poate ajuta sa gasesti singur cele mai bune modalitati pentru a te elibera de suferintele imaginare.

O alta metoda pentru a te elibera de gandurile ipohondrice este terapia prin scris. Asadar, elibereaza-ti temerile scriind despre ele.

Sursa: clicksanatatea.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP