Cum a dat regele Mihai „examenul maturitatii”! Tatal lui a asistat la probele orale pentru a se asigura ca nu este favorizat!

562

Mihai, fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei Elena, principesa a Greciei, a iubit sportul inca din copilarie, dar s-a preocupat serios si de invatatura. Crescut cu guvernante, educat initial cu ajutorul unor profesori care veneau la palat pentru a-i preda, cursant al unei institutii de invatamant cu profil militar, Regele Mihai a ajuns, dupa studiile liceale – terminate la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” din Bucuresti – in fata ”examenului maturitatii”.

Fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei Elena a invatat la primul liceu militar din tara, adapostit de Manastirea „Dealul” din Bucuresti, fondat in 1912 de Nicolae Filipescu, cel care a dat si numele institutiei de invatamant. Din 25 octombrie 1930, conform traditiei monarhice, regele Carol al II-lea l-a inscris pe Mihai, fiul sau si Voievod de Alba-Iulia, in evidenta liceului, pe cand fiul implinise noua ani. Fruntas la carte si pasionat de miscare si sah, Mihai s-a acomodat repede, integrandu-se foarte bine in colectiv.

si cum pentru orice adolescent de pretutindeni, indiferent daca este de vita nobila sa nu, un examen este pana la urma o mare incercare, nici vlastarul regal nu a scapat de emotii. Regele Mihai, pe atunci Voievod de Alba, a dat bacalaureatul in 1940, la Palatul Regal, in Sala Tronului.

Tatal lui a asistat la probele orale pentru a se asigura ca fiul sau nu este favorizat in niciun fel de profesori.

Regina-mama Elena si Regele Carol al II-lea si-au indrumat mereu fiul catre invatatura, constienti de faptul ca intr-o zi, Mihai va ajunge din nou rege, dupa ce, la numai sase anisori, in 1927, dupa moartea bunicului sau Ferdinand, fusese incoronat. Minor fiind, atributiile regale i-au revenit tatalui sau, iar fiul a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia.

Iar truda lor le-a fost rasplatita cu varf si indesat, caci viitorul rege Mihai a prins drag de scoala. Dovada stau notele mari pe care le avea in catalog, dragostea pentru literatura si stiintele exacte. si, in mod previzibil, si la examenul maturitatii s-a descurcat excelent.

Regele Mihai, pe atunci Voievod de Alba Iulia, a luat nota 9,50 la Bacalaureat.

Examenul maturitatii a durat patru zile. Voievodul de Alba a sustinut trei probe scrise la romana, matematica si franceza, precum si cateva examene orale, sub atenta supraveghere a tatalui sau. De o corectitudine iesita din comun, Regele Carol al II-lea voia sa se asigure ca mostenitorul tronului nu va fi avantajat pe nedrept de vreun profesor.

„intre 24-27 iunie 1940, in Sala Tronului, s-a desfasurat proba orala a Marelui Voievod si a inca trei colegi. A fost Comisia profesorala, dar si Regele Carol al II-lea, pentru ca era vorba de educatia viitorului monarh”, a declarat istoricul Diana Mandache, citat de o televiziune.

Majestatea sa este considerat un promotor al educatiei, fiiun un elev exemplar, care s-a distins datorita rezultatelor de exceptie si a conduitei ireprosabile.

„Majestatea Sa Regele Mihai ne poate servi oricand drept model de buna-crestere, de eleganta si de intelepciune, de tarie in credinta si de loialitate fata de cei pe care s-a nascut sa-i conduca si sa-i slujeasca. Regele nostru este si rezultatul unei formule originale de educatie, a carei poveste o veti citi in continuare. Toti Regii si toate Reginele Romaniei au avut parte de o educatie aleasa, dar in cazul Regelui Mihai metoda s-a aflat la intersectia educatiei primate in particular cu aceea oferita de scolile publice. Principele Mostenitor Mihai a avut, astfel, posibilitatea de a primi o educatie de o calitate speciala, dar si de a intra in contact cu tara si cu oamenii ei”, opineaza istoricul Filip-Lucian Iorga, citat de historia.ro.

In plus, Regele Mihai le-a insuflat dragostea de invatatura si fiicelor lui.