Cum a ajuns o englezoaica sa fie muza celebrului tablou „Romania Revolutionara”!

1382

Povestea din spatele tabloului ”Romania Revolutionara”, unul dintre cele mai puternice simboluri ale luptei pasoptiste, este una mai putin cunoscuta decat pictura insasi, dar la fel de frumoasa. Cea care l-a inspirat pe pictorul Constantin Daniel Rosenthal nu este o romanca, ci o englezoaica pentru care tara sotului ei a devenit „acasa”.

Taranca romanca ilustrata in tablou este Maria Rosetti, britanica ajunsa prima ziarista din Romania, sotie a lui C.A. Rosetti. Cei doi – pictorul si muza – s-au cunoscut in 1847, cu un an inainte de revolutie. Tabloul a fost pictat la Paris, in exil, iar Maria s-a simtit mandra sa imbrace din nou ia romaneasca, arata A1.

„Oachesa, nu chiar frumoasa, dar cu nurii unei meridionale, expresiva, pasionata, artista. (…) Scria bine cu insufletire romantica, scotea frumosul din orice lucru intreprindea si il imprastia in jurul ei. Cu putine obiecte randuia o camera de-ti era drag, croia o rochie cantand, parca se juca: credeai ca a prapadit stofa, dar iesea ceva gratios si ii punea o mica garnitura care o deosebea de toate celelalte”, scria Bratianu despre Maria Rosetti.

Nascuta in Franta, dintr-o mama frantuzoiaca si un tata scotian, Mary Grant, pe numele ei adevarat, a ajuns in tara noastra odata cu fratele ei, desemnat consul al Angliei in Capitala. Totul se intampla in 1837. La scurt timp dupa venirea lor in tara adoptiva, Mary se angajeaza ca guvernanta pentru copii colonelului Ioan Odobescu. in casa lui Odobescu il cunoaste pe tanarul Constantin Rosetti, iar intre cei si intre cei doi se naste o iubire pasionala. Mary Grant isi schimba numele dupa casatoria cu Rosetti in Maria, iar nunta are loc in 1847, cu un an inainte de Revolutia de 1848.

Extrem de puternica si justitiara, Maria Rosetti ia parte la intrunirile desfasurate de sotul ei care aveau ca scop pregatirea revolutiei in tara Romaneasca, 1848. Din 1857, colaboreaza ca redactor la mai multe ziare, reviste si almanahuri, mai ales la ziarul „Romanul”, fondat de sotul sau, C. A. Rosetti. A editat „Mama si copilul”, revista literara saptamanala, fiind axata pe articole si traduceri in sprijinul educatiei copilului. Pe 14 februarie 1893, Maria Rosetti se stinge din viata…