Sanatate

Cu totii trebuie sa stim cum se face simtita deficienta de iod

 

Unii dintre cei mai favorizanti factori ai maladiilor moderne este deficienta de iod. Pentru a te proteja, este foarte importan sa stii cum se manifesta. Citeste in continuare pentru a afla cum se face simtita deficienta de iod.

Deficitul de iod este unul dintre factorii favorizanti ai bolilor tiroidiene. In acest moment, in lume, sunt peste un milliard de persoane care sufera de tulburari produse de lipsa iodului.

Iodul este prezent in cantitati foarte mici in corp si cu toate acestea are un rol crucial in buna functionare a tiroidei, o glanda care regleaza cele mai importante functii ale organismului. In mod normal, necesarul zilnic de iod pentru un adult este de 150 micrograme, pentru copii, de 90-120 micrograme, pentru femei insarcinate, de 200 micrograme, iar pentru sugari de 90 micrograme. Cel mai adesea, acest mineral este adus in organism prin alimentatie, cele mai bune surse fiind sarea iodata, algele marine, pestele, carnea si produsele lactate. De asemenea, trebuie mare atentie si la consumarea alimentelor ce contin substante antitiroidene (scad absobtia iodului): varza, conopida, fasolea si lintea.

In anumite zone din tara noastra iodul se gaseste in cantitate scazuta in sol, apa si alimente. Aceste zone se numesc endemice sau gusogene si sunt regiuni de deal, subcarpatice, unde frecventa tulburarilor datorate deficitului de iod este mai mare. Astfel, pentru suplimentarea iodului din alimentatie, a fost introdusa sarea iodata si pastilele cu iodura de potasiu.

Loading...

Iodul, „materie prima” pentru tiroida

Hormonii tiroidieni sunt fabricati plecand de la un element natural – iodul – pe care glanda tiroida il capteaza din alimentatie. O alimentatie echilibrata aduce in jur de 300 micrograme de iod pe zi, ceea ce este suficient.

Hormonii tiroidieni actioneaza pe un mare numar de functii din organism. Un exces de hormoni T3 si T4 (hipersecretie tiroidiana) provoaca o crestere a temperaturii, metabolismul este accelerat, ceea ce explica senzatia de sete, de sensibilitate la caldura si accelerarea tuturor functiilor in organism. Invers, o scadere a hormonilor tiroidieni (hiposecretie tiroidiana) duce la o scadere a temperaturii corporale si a tuturor functiilor din organism.

Copiii, cei mai afectati

Cele mai mari complicatii ale deficitului de iod apar la nou-nascuti si la sugari si constau in alterarea ireversibila a creierului. Mai exact, din cauza insuficientei tiroidiene poate aparea retardul mental. Pentru a evita astfel de probleme se recomanda monitorizarea nivelului de iodul din organsim pe tot parcursul sarcinii.

Hipotiroidismul favorizeaza ingrasarea

O alta consecinta a lipsei iodului din organism este slaba productie de hormoni tiroidieni, care duce la hipotiroidism. Lipsa hormonilor tiroidieni este resimtita de intreg organismul, deoarece acestia influenteaza functionarea tuturor organelor si tesuturilor din corp, inclusiv activitatea creierului. In general, persoanele care sufera de hipotiroidism au tendinta de a fi supraponderale, deoarece metabolismului este mai lent.

Gusa apare frecvent

Persoanele care traiesc in zone cu deficit de iod dezvolta asa-numita gusa endemica (marirea glandei tiroide) de la o varsta foarte frageda, potrivit medicilor. Gusa poate fi nodulara (cu unul sau mai multi noduli tiroidieni), iar acest lucru este usor de observat prin simpla palpare a zonei gatului, unde este localizata glanda tiroida. Prevalenta gusii este influentata de varsta si de sex si este mai frecventa la femei.

Tratamentul deficitului de iod este profilactic (administrarea de sare iodata, a tabletelor de iodura de potasiu sau a uleiului iodat) si curativ, iar in unele cazuri chirurgical.

Sursa: doctorulzilei.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP