Cu totii ar trebui sa cunoastem aceste informatii despre anemie! Ne pot salva viata!

825

 

Atunci cand cantitatea de hemoglobina din sange scade, apare ceea ce cunoastem cei mai multi dintre noi sub numele de anemie. In cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva informatii esentiale despre aceasta conditie pe care ar trebui sa le cunosti.

Problema de sanatate destul de frecventa, anemia se manifesta prin oboseala, ameteli si dificultate respiratorie. In unele cazuri, anemia semnaleaza boli precum leucemia, limfomul sau ciroza hepatica.

In jur de 25% din populatia lumii sufera de anemie, potrivit unei estimari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In jumatate din cazuri, anemia este cauzata de lipsa de fier. De asemenea, poate fi cauzata de carente de vitamine, de afectiuni ale maduvei osoase, de boli genetice sau de hemoragii.

Femeile cu menstruatii abundente, copiii cu varsta prescolara si gravidele au cel mai mare risc de a suferi de anemie. Aceasta se manifesta prin scaderea numarului de celule rosii (eritrocite) sau a hemoglobinei.

Poate surveni la orice varsta si se asociaza uneori cu bolile cronice. Persoanele cu anemie au respiratia greoaie, intrucat, in cazul lor, inima trebuie sa „munceasca” mai mult pentru a aproviziona corpul cu oxigen.

Este de mai multe tipuri

Anemia feripriva este cauzata de carenta de fier si este cea mai raspandita. Fierul este important pentru producerea de hemoglobina, proteina din din globulele rosii implicata in transportul oxigenului.

Menstruatiile abundente, sarcina si alimentatia saraca in fier sunt principalele cauze de anemie feripriva. Pe langa oboseala, boala este insotita de cefalee, racirea extremitatilor, slabiciune si paloarea pielii. Se trateaza cu suplimente de fier.

Anemia prin deficit de vitamine. Cea mai frecventa anemie de acest tip este cea cauzata de lipsa vitaminelor B9 (acid folic) si B12, compusi necesari pentru ca organismul sa produca globule rosii. Anemia prin carenta vitaminei B12, care poate surveni din cauza aportului alimentar insuficient sau a absorbtiei deficitare, poarta numele de anemie pernicioasa.

Se manifesta prin slabiciune, lipsa de energie, amorteli si furnicaturi. Anemiile prin carente de vitamine se mai numesc si megaloblastice, in cadrul loc maduva producand globule rosii mari, anormale. Tratamentul consta in administrarea suplimentelor de vitamina B9, respectiv, de B12.

Anemia secundara bolilor cronice. Numeroase boli cronice si uneori si tratamentul lor pot reduce cantitatea de globule rosii. Printre acestea se numara cancerul, boala Crohn si artrita reumatoida.

Si insuficienta renala poate cauza anemie, intrucat rinichii secreta hormonul care stimuleaza productia de globule rosii. In acest caz, importanta este tratarea bolii de baza.

Anemia hemoragica. Nasterea, un accident de masina sau o operatie chirurgicala pot cauza imediat o anemie. De asemenea, cancerul colorectal, ulcerul gastroduodenal si polipii intestinali pot antrena pierderi usoare, dar constante de sange, pe o perioada lunga.

Anemia hemolitica. Acest tip de anemie se caracterizeaza prin degradarea prematura a globulelor rosii si prin incapacitatea maduvei osoase de a le inlocui corespunzator. Poate fi o reactie a sistemului imunitar (autoimuna sau alergica) sau poate fi cauzata de prezenta toxinelor in sange, de infectii precum malaria sau poate fi congenitala (talasemie).

Icterul si cresterea in volum a splinei sunt semne ale anemiei hemolitice. Medicamentele care suprima sistemul imunitar fac parte din tratamentul acestei forme de anemie.

Anemia aplastica este o boala grava in cadrul careia maduva osoasa nu poate produce toate cele 3 tipuri de celule sangvine: leucocite, eritrocite si trombocite. Se trateaza prin transfuzii sau prin transplant de maduva osoasa. Persoanele cu anemie aplastica sunt mai vulnerabile la infectii.

CIFRA: 25% din femei sufera de anemii cronice cauzate de cicluri menstruale neregulate.

Viata globulelor rosii

Rinichii secreta un hormon, eritropoietina, care „comanda” maduvei osoase sa produca globule rosii. Aceste celule circula in sange in jur de 120 de zile, dupa care sunt distruse in splina. In fiecare zi, 1% din globulele rosii se reinnoiesc.

Dr. Mihai Corneliu Ungureanu

medic specialist medicina interna, Clinica de Diagnostic Gral, Bucuresti

Semnele unei anemii sunt putin specifice: scaderea energiei fizice si psihice, dificultati de concentrare si memorizare, iritabilitate, somnolenta diurna, ameteli, cefalee, paloare. Sunt puse multa vreme pe seama suprasolicitarilor profesionale, a stresului, a virozelor sezoniere sau a alimentatiei nesanatoase.

O persoana care observa persistenta unuia sau mai multora din aceste simptome trebuie sa se adreseze fara intarziere unui specialist de medicina interna pentru precizarea diagnosticului.

Deoarece corectarea unei scaderi mai mari ale rezervei de fier necesita uneori tratamente de mai multe luni, o femeie care isi doreste un copil trebuie sa faca investigatii medicale complete cu circa un an inaintea sarcinii proiectate.

Sursa: romaniatv.net