Stiri Romania

CSAT a decis: In 2018, Romania va trimite in teatrele de operatii 1.775 de militari, cu 286 mai multi fata de acest an!

Romania va trimite anul viitor in teatrele de operatii 1.775 de militari, cu 286 mai multi fata de acest an, iar alti 233 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin. De asemenea, la misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU vor fi trimisi 1.867 de jandarmi si politisti, cu 340 mai multi decat in acest an, s-a stabilit in sedinta de marti a Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT).

Potrivit  Administratiei Prezidentiale, prima tema analizata si aprobata de catre membrii Consiliului a reprezentat-o Planul de intrebuintare a Fortelor Armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2018.

Astfel, s-a stabilit ca Ministerul Apararii Nationale va putea participa, in 2018, cu un numar de 1.775 de militari, reprezentand o crestere cu 286 de militari fata de acest an, iar acestia pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare. Alti 233 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin.

De asemenea, fortele Ministerului Afacerilor Interne puse la dispozitie, in anul 2018, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU vor fi in numar de 1.867 de jandarmi si politisti – cu 340 mai multi decat in anul 2017. Dintre acestia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocati la ordin.

„Efortul principal va fi reprezentat, in continuare, de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission, concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si UE ALTHEA din Balcani. Prin participarea la astfel de misiuni, statul roman se implica activ in promovarea stabilitatii si securitatii regionale si globale, in combaterea terorismului international, actionand in conformitate cu Strategia nationala de aparare a tarii pentru perioada 2015-2019”, spune Administratia Prezidentiala.

Loading...

Tot in sedinta de marti a CSAT, membrii Consiliului au fost informati cu privire la stadiul indeplinirii Planului de actiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varsovia si a fost analizat si aprobat Raportul privind masurile adoptate de catre Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni instituite pe plan international (octombrie 2016 – septembrie 2017).

Consiliul a constatat ca institutiile romanesti, in perioada de referinta, au pus in aplicare sanctiunile adoptate la nivelul Organizatiei Natiunilor Unite si Uniunii Europene si stabilite la nivel national, prin efectul legii-cadru si al reglementarilor sectoriale.

Consiliul Interinstitutional pentru Implementarea Sanctiunilor Internationale a organizat in aceasta perioada mai multe sedinte pentru analiza prevederilor regimurilor de sanctiuni, pornind de la restrictii de calatorii si inghetarea de fonduri si resurse economice si continuand cu interzicerea vanzarii, furnizarii, transferului sau exportului, catre statele vizate, a produselor militare si a serviciilor asociate acestora.

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a reprezentat analiza si aprobarea Planului National de Prioritati Informative pentru anul 2018, principalul document de planificare a activitatilor in domeniu.

„Acesta este rezultatul analizei prospective realizate la nivelul structurii analitice a Comunitatii Nationale de Informatii, in cooperare cu factorii prevazuti de lege sa primeasca informatii pentru stabilirea prioritatilor informative nationale, identificate pe baza evaluarii amenintarilor, riscurilor si vulnerabilitatilor privind securitatea nationala, precum si a oportunitatilor de promovare a intereselor nationale”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

De asemenea, Consiliul a analizat si avizat Proiectul de Hotarare a Guvernului privind aprobarea circumstantelor si procedura specifica aferente etapei 1 a programului esential de inzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Prin dotarea Fortelor Terestre cu transportorul blindat pentru trupe 8×8, se asigura o mobilitate sporita si o protectie corespunzatoare personalului imbarcat, pe timpul executarii misiunilor specifice, in orice zona de relief, indiferent de timp, anotimp sau conditii meteorologice.

Totodata, in sedinta CSAT au fost aprobate propunerile de buget pentru anul 2018 ale institutiilor cu atributii in domeniul apararii tarii si securitatii nationale.

Ministerului Apararii Nationale i-a fost alocat 2% din PIB, asa cum s-a convenit prin Acordul politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare, buget care permite finantarea derularii programelor de inzestrare ale Armatei Romaniei.

La celelalte institutii cu responsabilitati in domeniul apararii tarii si securitatii nationale valorile procentuale ale bugetelor alocate din PIB sunt aproximativ egale cu valorile bugetelor acestor institutii din anul 2017.

In finalul sedintei, Consiliul a analizat si aprobat Programul de activitate al Consiliului Suprem de Aparare a tarii pentru anul 2018, document care constituie principalul instrument de lucru al Consiliului. Documentul va putea fi adaptat in functie de realitatile si prioritatile anului 2018, a adaugat sursa citata.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP