Stiri Romania

Cristian Busoi radiografiaza sistemul de sanatate din Romania si arata directiile de actiune care ar putea imbunatati lucrurile!

 

Vicepresedintele liberal a scris volumul „Cum vindecam sistemul de sanatate din Romania”, prin care identifica problemele, dar si solutiile care ar putea da un reviriment actului medical din tara noastra.

Sistemul de sanatate din Romania nemultumeste pe toata lumea: pe medici. pe pacienti si mass-media, deopotriva. Sanatatea este subfinantata, motivatiile sunt putine, iar birocratia este naucitoare, plus ca resursele, si asa putine, sunt cheltuite ineficient. Acesta este diagnosticul pus de medicul Cristian Busoi, fost sef al Casei Nationale de Sanatate, in cartea „Cum vindecam sistemul de sanatate din Romania“.

Loading...

Pe langa analiza si diagnostic, medicul Cristian Busoi, presedintele PNL Bucuresti, propune si solutii concrete de reforma. Cartea contine 5 capitole, incepand cu un istoric al reformei in sanatate dupa 1989 si terminand cu politicile europene in domeniu, precum si comparatii cu sisteme de sanatate din alte tari europene si americane. „Aceasta carte aduce in spatiul public, pentru decidenti, pentru oamenii politici, pentru oamenii din sistem o serie de informatii importante despre cum merg lucrurile in alte sisteme de sanatate, ce nu merge in Romania si, mai ales, ce solutii punctuale, care sunt multe si trebuie in mod evident sub forma unui pachet de reforma si de masuri, ce solutii pot fi aplicate sistemului de sanatate din Romania“, a declarat Cristian Busoi. „Nu exista o solutie magica, dar exista cateva directii in care trebuie sa actionam pentru ca lucrurile sa se imbunatateasca“, a adaugat acesta. Medicul Cristian Busoi a mai spus, ca, dupa parerea lui, sistemul de sanatate romanesc duce lipsa de o strategie si de un pact pe care sa-l agreeze toata lumea si pe care Romania sa mearga inainte, indiferent de culoarea politica sau de personalitatea unui ministru al Sanatatii, dintr-un guvern sau altul. „Sigur ca fiecare isi poate pune o amprenta, tari importante europene, dar si din afara UE care au reusit sa faca progrese semnificative le-au facut pentru ca s-au tinut de un plan si de o strategie pe care au implementat-o“.

Intrebat ce aduce nou cartea sa fata de strategia in domeniul sanatatii elaborata pe vremea presedintelui Basescu Cristian Busoi a admis ca multe probleme identificate in acel document nu s-au rezolvat. „Unele au devenit mai grave, altele au inceput sa-si gaseasca niste rezolvari punctuale. Acolo nu s-a mers pe un plan de masuri neaparat si nu s-a propus sau nu s-a identificat un plan, un pact la care sa adere toate fortele politice. si lucrul acesta trabuie sa-l facem in perioada urmatoare“, a fost de parere Cristian Busoi. Dincolo insa de masuri si de idei trebuie sa existe si vointa politica de a implementa si acei oameni care vor sa faca acest lucru, ceea ce nu poate fi parte a unei carti, ci a unei actiuni de zi cu zi pe care trebuie sa o facem in Romania, a mai spus fostul sef al CNAS. Fie ca vor, fie ca nu, oamenii politici vor fi siliti sa asculte vocile oamenilor. „Este clar ca, din ce in ce mai mult, exista o presiune din partea societatii, din partea opiniei publice, ca lucrurile sa se schimbe in sanatate. si cred ca aceste presiuni decidentii – fie ca sunt oameni politici, fie ca sunt oameni de decizie din sistem : profesori importaneti, manageri, oameni din comisiile de specialitate, care conduc diferite institutii, si care sunt apolitici – nu mai pot o sa ignore. Trebuie sa se inteleaga ca lucrurile trebuie sa se schimbe in sanatate. Altfel, oamenii vor fi foarte nemultumiti“.

in opinia medicului Cristian Busoi, garantul unei reforme substantiale si de lunga durata in sanatate trebuie sa fie presedintele Romaniei si institutia prezidentiala. La lansarea cartii care a avut loc in Aula Bibliotecii centrale universitare „Carol I“ au fost prezenti printre altii si consilierul prezidential prof. dr. Diana Paun, prof.dr. Cristian Vladescu, seful scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar, Corina Pop, secretar de stat, Vasile Cepoi, fost ministru al Sanatatii, Vasile Ciurchea, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, senatorul PNL, academicianul Leon Danaila, prof. dr. Radu Deac, pesedintele Agentiei Nationale de Transplant, prof. dr. Virgil Paunescu, fost consilier prezidential pe vremea lui Traian Basescu, arata Adevarul.

 

 

 

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP