Comuna din Romania care i-a uimit pe britanici! Un singur cuplu a divortat in ultimii 300 de ani

7751

Legenda comunei Biertan din Sibiu, acolo unde un singur cuplu a divortat in ultimii 300 de ani, ii fascineaza si pe jurnalistii de la BBC News, care au dedicat un articol amplu „pitorescului Biertan, unul dintre cele 7 asezari saxone din Transilvania, aflate in Patrimoniul Mondial al UNESCO”.

„Comuna pare inghetat in timp. Carutele trase de cai fac inca parte din viata de zi cu zi a localnicilor, care isi vand marfurile in piata din centru. in inima comunei, se remarca bisericile impunatoare construite in secolul al 15-lea”, scrie BBC.

Daca numarul divorturilor a crescut in ultimii ani in tara noastra, un lucru a ramas neschimbat timp de 300 de ani in comuna Biertan din Sibiu. Un singur cuplu s-a despartit in ultimele trei secole. Asta nu pentru ca acolo dragostea dureaza mai mult, ci pentru ca in comuna sibiana s-a infiintat o inchisoare matrimoniala, arata Digi24.

Construita intr-unul dintre cele sapte turnuri ale fortificatiei, era terapia de cuplu folosita acum sute de ani.

„Daca doi soti s-au certat si nu s-a putut rezolva problema, ei amandoi au fost inchisi aici, impreuna, intr-un spatiu unde trebuia sa-si imparta tot ce exista, ca toate lucrurile exista doar o data. si trebuiau sa intre in vorba. Ei aveau un singur pat, o singura masa, un singur scaun, o singura farfurie si o singura lingura si o singura furculita”, spune Ulf Ziegler, preot.

si terapia functiona. Drept dovada, un singur cuplu din Biertan a divortat in 300 de ani. si se pare ca localnicii nu stateau rau la capitolul intelepciune. Ca la nicio alta biserica fortificata, bolta celei din Biertan este sustinuta de arlechini. Cu un mesaj care te pune pe ganduri.

„Credinta… sau intelepciunea lumii nu este neaparat si intelepciunea credintei. si acest clown practic rade de aceasta intelepciune, care nu e, de fapt, o intelepciune adevarata”, explica preotul.

„Inchisoarea era un instrument pentru a mentine ordinea in societatea crestina din comuna si pentru a proteja femeile si copiii, care depindeau de barbati pentru a supravietui. Daca avea loc un divort, barbatul era obligat sa ii dea fostei sale sotii jumatate din avutia sa, insa daca el se casatorea a doua oara si divorta apoi, a doua nevasta nu avea dreptul sa primeasca nimic”, mai adauga preotul.