Comoara nevazuta a Romaniei! Marea Neagra romaneasca are rezerve de 200 de miliarde de metri cubi de gaze! Cati bani valoreaza

713

Rezervele de gaze din Marea Neagra se ridica la 200 de miliarde de metri cubi in perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar insemna ca productia totala a tarii sa se dubleze timp de 20 de ani, a declarat, marti, Sorin Gal, director general in cadrul Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM).

„Cand vor functiona la maximum, vor fi 9-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an care vor veni din Marea Neagra, timp de 20 de ani, care vor aduce statului roman redevente de 2,8 miliarde de euro in 20 de ani. (…) Exista circa 200 de miliarde de metri cubi rezerve in Marea Neagra doar pe ceea ce s-a sapat, adica perimetrele detinute de Lukoil, ExxonMobil si OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas”, a spus oficialul ANRM, prezent la conferinta ZF Power Summit.

Astfel ca, in 2025, Romania va produce in total aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze, daca vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagra. in prezent, in Romania se extrag circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar consumul national este tot in jurul acestei valori, a confirmat Gal.

El a aratat ca ExxonMobil si OMV Petrom au investit pana acum in perimetrul Neptun circa 2 miliarde de dolari, Lukoil – peste 500 de milioane de dolari in perimetrul Trident, iar Black Sea Oil and Gas – 200 de milioane de dolari in perimetrele Midia si Pelican.

Anterior, in aceeasi conferinta, oficialul ANRM a prezentat stadiul celor trei proiecte majore din Marea Neagra.

„Exxon ar trebui ca in noiembrie 2018 sa-si exprime intentia de a trece la faza de dezvoltare a proiectului. Ei au facut si fac in continuare foarte multe operatiuni initiale de a intra in faza de dezvoltare, au cautat furnizori pentru serviciile si instalatiile pe care vor sa le construiasca si au incercat sa gaseasca in Romania parteneri pentru acest lucru. A fost destul de greu si cu rezultate foarte slabe, sa spun asa, pentru ca nu mai exista industrie-suport in Romania care sa poata oferi servicii la nivelul celui solicitat de Exxon”, a spus Gal.

Reprezentantul ANRM a aratat ca studiul pentru evaluarea resurselor si rezervelor din blocul Neptun este spre finalizare si probabil ca in acest an va fi prezentat spre aprobare Agentiei pentru Resurse Minerale.

„Ei sunt foarte motivati si am avut mai multe intalniri, inclusiv cu managerul de proiect care este acelasi cu cel care se ocupa de Golful Mexic, deci Marea Neagra seamana cu Golful Mexic ca adancimi si metoda de exploatare. Probabil ca undeva in 2020-2021 ei vor incepe sa produca gaze din Marea Neagra, iar potentialul lor este de 6 miliarde de metri cubi pe an”, a adaugat directorul ANRM.

Petrom produce deja din Marea Neagra un miliard de metri cubi de gaze pe an, intr-un alt perimetru.

O alta companie, Black Sea Oil and Gas, care a concesionat perimetrele Midia si Pelican din Marea Neagra, va incepe productia la mijlocul anului viitor.

„Compania este deja in faza de a finaliza proiectul instalatiei de suprafata. Ei au facut o asociere cu cei de la BERD pentru a avea o finantare suplimentara. Undeva la mijlocul anului 2019-2020 vor incepe sa produca in jur de un miliard de metri cubi pe an”, a completat Gal.

Un al treilea proiect important din Marea Neagra, unde sunt implicate Lukoil si Romgaz, este perimetrul Trident, unde exista o descoperire, dar care pana in acest moment nu a fost declarata comerciala. Aici productia ar putea incepe la o diferenta de un an-doi fata de perimetrul Neptun.

De asemenea, Petromar Resources, companie din grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu, este in negocieri avansate cu un partener pentru a explora doua perimetre petroliere in Marea Neagra.

„Petromar a concesionat doua perimetre, Muridava si Cobalcescu, tot din runda a X-a. Au sapat cate o sonda pe fiecare perimetru, au facut seismica si, in acest moment, sunt in faza de a sapa inca sonde de fiecare perimetru, pentru a finaliza activitatea de explorare. Ei au fost initial parteneri cu Petroceltic, care s-a retras, si in acest moment sunt in negocieri avansate pentru a intra cu un alt partener, nu pot sa dau nume de companii, pentru ca sunt discutii confidentiale. Banuiesc ca isi vor termina programul de explorare si vom vedea daca vor avea o descoperire comerciala pentru a merge si ei mai departe”, a mai spus Gal, conform Agerpres.