Stiri Romania

Comisia Europeana investigheaza Romania, dupa ce ANCOM nu a scazut tarifele la telefonie!

Comisia Europeana a decis sa deschida o investigatie „in profunzime” in legatura cu decizia Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) din Romania de a nu reduce tarifele de interconectare din telefonia fixa si mobila, asa cum cerea o directiva europeana, preferand sa le mentina la nivelul anului 2014.

Reducerea tarifelor ar fi dus la ieftinirea abonamentelor. Comisia Europeana este nemultumita si de faptul ca ANCOM nu a oferit explicatii plauzibile.

Loading...

„Comisia considera ca propunerea ANCOM de a mentine tarifele de interconectare la nivelul curent nu respecta cadrul de reglementare european. Autoritatea de reglementare din Romania nu a oferit o justificare adecvata, care sa sustina faptul ca aceste tarife sunt adecvate prin comparatie cu cele inregistrate in alte tari membre ale UE”, se arata in anuntul oficial al Comisiei, postat vineri seara pe site si citat de Ziarul Financiar.

CE remarca faptul ca tarifele de interconectare din Romania „raman ridicate, in raport cu cele din celelalte tari ale UE”.

Reprezentantii Comisiei Europene vor discuta pe aceasta tema in urmatoarea perioada cu cei ai ANCOM si cu organismul reglementatorilor europeni (BEREC).

Decizia CE este o victorie pentru compania RCS&RDS si un esec pentru grupurile Orange, Vodafone si Telekom, care au sustinut mentinerea tarifelor de interconectare ridicate. De altfel, reprezentantii RCS&RDS erau gata sa atace in contencios administrativ decizia ANCOM si sa sesizeze Comisia Europeana si comisiile parlamentare care controleaza autoritatea.

La finalul investigatiei, Comisia ar putea sa accepte argumentele ANCOM sau, dimpotriva, sa oblige autoritatea sa faca schimbarile impuse de directiva europeana.

Saptamana trecuta, fostul premier PSD Sorin Grindeanu, demis de propriul partid prin motiune de cenzura, a fost numit sef la ANCOM cu votul Parlamentului.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP