Comisarul Oettinger: Polonia, Ungaria, Romania si guvernul Italiei vor sa distruga proiectul european!

448
EU Commissioner of Digital Economy and Society Gunther Oettinger takes part in the panel discussion titled "Sovereignty in the EU: Who decides?" during the European Forum Alpbach 2018 on August 26, 2018, in Alpbach, Austria. (Photo by HERBERT NEUBAUER / APA / AFP) / Austria OUT (Photo credit should read HERBERT NEUBAUER/AFP/Getty Images)

Proiectul european este in „pericol de moarte” din cauza unor adversari din interiorul si exteriorul UE, a sustinut marti comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, citat intr-un articol publicat de Politico.eu.

El a apreciat ca o aprobare rapida a viitorului cadru bugetar multianual al UE de catre liderii nationali si de Parlamentul European va arata daca Europa mai este capabila de actiune in fata unor asemenea provocari.

„In opinia mea, proiectul este in pericol de moarte”, a spus comisarul Oettinger in timpul unui eveniment organizat marti seara la Bruxelles de catre Asociatia federala a serviciilor de asistenta non-statutara din Germania.

„Unii din interiorul Europei doresc sa-l slabeasca sau chiar sa-l distruga – Polonia, Ungaria, Romania, guvernul Italiei”, a sustinut el mai departe.

Comisarul european a mai apreciat ca UE este in pericol si din cauza unor autocrati ce recurg la razboaie si agresiuni, mentionandu-i pe presedintele rus Vladimir Putin, pe cel turc Recep Tayyip Erdogan si pe „inteligentii chinezi”.

Mai mult, Günther Oettinger a spus ca nici guvernul tarii sale, adica guvernul german, nu arata suficient entuziasm pentru UE, in special in chestiunea bugetului. in opinia comisarului european, actualul ministru de finante social-democrat, Olaf Scholz, este „un trezorier chiar mai strict la acest capitol” decat predecesorul sau conservator Wolfgang Schäuble.

Oettinger, care provine din randul crestin-democratilor cancelarului Angela Merkel, a amintit ca primul capitol din acordul de guvernare al noii coalitii guvernamentale de la Berlin se numeste „un nou inceput pentru Europa”.

„Nu vad nimic din aceasta in actualele dezbateri de la Berlin. Absolut nimic”, a insistat comisarul european pentru buget.

El a sugerat ca ramane o intrebare deschisa daca Berlinul doreste sa se alature unui grup de tari membre ale UE care pledeaza pentru un buget european mai mic.

Sursa: Agerpres