Comisarul european Oettinger: Romania are nevoie de doua decenii pentru ca PIB-ul sau sa se apropie de media europeana!

5094

 

Romania are nevoie de aproape doua decenii pentru ca Produsul Intern Brut (PIB) sa se apropie de media statelor din Uniunea Europeana (UE), a declarat comisarul european Gunther Oettinger, responsabil pentru buget si resurse umane.

„Romania trebuie sa aiba rabdare, toti trebuie sa avem. Evolutia catre un PIB care sa se apropie de media europeana va mai dura doua decenii”, a declarat Oettinger in cadrul conferintei cu tema „10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana”, care a avut loc joi la Banca Nationala a Romaniei (BNR), la care participat si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Comisarul a subliniat ca tara a inregistrat o crestere economica demna de invidiat in ultimul an, o dinamica si o dimensiune regionala care au facut ca statele vecine sa vada un model in Romania.

„Romania a profitat de fondurile europene puse la dispozitie de UE pentru infrastructura, a absorbit multe fonduri, dar nu suficiente. De aceea, eu lupt pentru stabilizarea si continuarea programelor de coeziune in urmatorii ani”, a afirmat Oettinger.

El a atras atentia ca trebuie luate masuri, in special in zona de finantare a inovarii si cercetarii, ca fracturile existente acum in Europa sa nu se adanceasca.

„Este important ca aceste fracturi deja vizibile sa nu devina mai adanci. (…) Vreau sa acopar gaurile din bugetul comun, nu vreau sa tai din acest buget. Nu vreau sa avem cetateni si state membre de clasa a 2-a. Trebuie sa le ajutam si sa evitam sa avem doua clase”, a spus Oettinger.

Comisarul a mai spus ca valori europene precum independenta justitiei si libertatea de miscare au acum dusmani, in contextul atacurilor teroriste din ultimii ani.

„Trebuie sa vedem ce Europa vrem sa avem in urmatorii ani. Exista noi misiuni pe care le avem in prezent de indeplinit si care in urma cu 5 ani nu aveau amploarea de acum: protectia granitelor, securitatea, apararea, protectia mediului, lupta impotriva terorismului”, a declarat Oettinger.