Codul portocaliu de canicula a fost extins! Temperaturile vor ajunge la 40 de grade in zeci de judete!

583

Meteorologii anunta ca vineri si sambata cea mai mare parte a tarii se va confrunta cu temperaturi canciculare, de pana la 40 de grade Celsius, fiind emis cod portocaliu pentru zeci de judete.

In cele doua zile, chiar si temperaturile nocturne se vor situa peste 20 de grade Celsius. Meteorologii anunta ca vineri si sambata se va inregistra canicula in cea mai mare parte a tarii, fiind emis cod portocaliu pentru zeci de judete.

Potrivit avertizarii, in cursul zilei de vineri, valul de caldura va persista si se va accentua in cea mai mare parte a tarii, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

”In sudul Banatului, in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei si in sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37 – 39 de grade. In Lunca Dunarii, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade”, anunta meteorologii, conform stirilorprotv.

Astfel, vineri, un numar de 18 judete din regiunile mentionate si municipiul Bucuresti se vor afla sub cod portocaliu de canicula. De asemenea, in Crisana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul si centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade, pentru 15 judete fiind emis cod galben de canicula.

Singurele judete care nu se vor confrunta cu temperaturi caniculare vor fi Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Mures si Harghita.

In cursul zilei de sambata, in total, 25 de judete din tara si municipiul Bucuresti se vor afla sub cod portocaliu de canicula, iar 7 judete sub cond galben.

”Valul de caldura va persista in cea mai mare parte a tarii si se va accentua semnificativ in regiunile extracarpatice, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In Oltenia, Muntenia, Dobrogea si in cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37 – 40 de grade, mai ridicate in Campia Romana. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade”, precizeaza meteorologii.

Tot sambata, in cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei si sudul Banatului, disconfortul termic se va mentine accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade, judetele din aceste regiuni fiind vizate de o avertizare cod galben. Singurele judete care nu se vor confrunta sambata cu temperaturi caniculare sunt Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Timis, Arad si Bihor.

Se ia in calcul emiterea unui cod rosu

Autoritatile se gandesc sa instituie, in zilele urmatoare, chiar si un cod rosu. Feriti-va sa umblati in soare, spun medicii, iar daca nu aveti incotro, beti multa apa, acoperiti-va capul si evitati efortul intens.
La Ploiesti, cu o jumatate de ora inainte de pranz, termometrele instalate in soare aratau deja 39 de grade. Oamenii nevoiti sa iasa din case au incercat sa se apere de arsita cum au putut.
Piata centrala este locul cel mai aglomerat. Aici si cumparatorii si vanzatorii se plang de aerul irespirabil, cu toate ca un sistem de pulverizare a apei este in functiune. Dar numai in zona in care se comercializeaza fructe.

In Bucuresti, au fost instalate 15 corturi de prim ajutor, in zonele centrale sau aglomerate. Cei care se simt molesiti de caldura, se pot opri aici sa bea apa si sa-si verifice tensiunea.
Multi clujeni au ales sa infrunte canicula, nu sa se fereasca de ea, asa ca s-au instalat pe plaja amenajata pe malul raului Somes. Ca sa faca fata temperaturilor ridicate de afara, oamenii au venit pregatiti cu lichide si fructe.

Medicii ne recomanda totusi sa stam in casa, pe cat posibil, mai ales la orele amiezii. In multe orase ale tarii temperatura va depasi 40 de grade Celsius.

Meteorologii au emis cod portocaliu in judetele Dolj, Olt si Teleorman, Caras-Severin si Mehedinti, unde se vor atinge maxime termice de 37-39 de grade si pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Autoritatile locale din Capitala vor instala in zilele urmatoare alte 10 containere anticanicula, care vor avea in plus canapele si chiuvete. De altfel, ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut tuturor institutiilor de urgenta sa fie pregatite sa intervina in cazul celor in nevoie, a cerut ca toate spitalele din tara sa aiba apa potabila, angajatorilor sa le asigure celor care lucreaza in soare, cel putin 2 litri de apa pe zi si scurtarea programului de lucru si a atras atentia asupra incendiilor de vegetatie care ar putea sa se inmulteasca.

Medicii insa recomanda ca in aceasta perioada sa va hidratati foarte bine, sa purtati imbracaminte lejera din fibre naturale, sa aveti capul acoperit si pe cat posibil sa nu iesiti din casa la orele pranzului.