Stiri Romania

Clopotul principal al Catedralei Mantuirii Neamului a fost faurit de un “Stradivarius al clopotelor”! Are peste 25 de tone, iar “sunetul sau este divin! E un sunet care te imbratiseaza, te marcheaza”!

Clopotul care va rasuna in Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti este unul dintre cele mai mari clopote suspendate din toate bisericile europene (cu exceptia Rusiei). Clopotul destinat Catedralei Ortodoxe din Bucuresti, de peste 25 de tone, a fost turnat in Austria, la unul din cele mai importante ateliere de profil din Europa, firma Grassmayr din Innsbruck, activa din 1599. Pana in noiembrie 2016, data la care a fost turnat clopotul romanesc, recordul era detinut de Clopotul Sfantului Petru al celebrei catedrale din Koln (Germania), amplasat in anul 1922, care cantareste 24 de tone.

Pe 25 martie, portile fabricii de clopote din Innsbruck au fost deschise pentru a permite vizitatorilor, veniti nu doar din Austria, ci si din Italia si Germania, sa vada si sa asculte pentru prima oara sunetul clopotului care va rasuna in Catedrala de la Bucuresti. sase barbati, asezati de o parte si de alta, abia daca reusesc sa traga funia pentru a pune clopotul in miscare. Din clopot rasuna o vibratie pe care niciun microfon standard nu poate sa o inregisteze si niciun sistem acustic obisnuit nu poate sa o redea.

Hotnews.ro a obtinut un interviu in exclusivitate cu persoana care “a dat voce” clopotului – campion. Prietenii il numesc un “Stradivarius al clopotelor”. Este vorba de campanologul italian Flavio Zambotto, unul dintre putinii profesionisti care se ocupa cu proiectarea si acordarea de clopote pe intreg continentul european.

“Clopotul a fost turnat pe 11 noiembrie 2016 si cantareste peste 25 de tone, mai precis 252 chintale. Are un diametru de 3,35 metri. Devine astfel cel mai mare clopot in miscare din lume situat intr-un edificiu religios, depasindu-l pe cel din catedrala din Koln. Ca diametru, firma Grassmayr a mai construit clopote mari, cum ar fi, acum patru ani, unul care a fost dus pe Muntele Tabor, din Israel. Dar, in acel caz, diametrul era inferior celui destinat Catedralei: doar 2,87 metri”, ne spune Flavio Zambotto.

Aliajul de bronz utilizat este format din 78% cupru electrolitic, cu puritatea de 99,99%, si 22% staniu electrolitic, cu aceeasi puritate. La realizarea lui a lucrat o echipa de 25 de experti provenind din 4 tari europene. Trei saptamani, atat a durat procesul de racire a clopotului, dupa turnarea din luna noiembrie. “A urmat verificarea si acordarea lui. Clopotul a fost acordat pe nota DO2. La testare, toate rezultatele au fost exceptionale”.

“Fiecare clopot are povestea lui si un sunet unic”

Campanologul italian a examinat clopotele cele mai cunoscute din Italia si Europa: “Colaborarea pentru crearea clopotului destinat Catedralei din Bucuresti este cea mai mare realizare profesionala a mea pana in acest moment. Fiecare clopot are povestea si sunetul sau. Sunt clopote care au un sunet ce “deranjeaza” intr-un fel urechea. Sunt si altele, unice, fiecare in felul sau, care au un sunet pur, divin. Exista clopote vechi de sute de ani pe care le-am restaurat si le-am acordat. Asa am avut ocazia sa constat ca mesterii clopotari aveau o tehnica extraordinara, sub multe aspecte neschimbata pana in ziua de azi.

Am avut onoarea sa lucrez la acordarea unor clopote faimoase, cum ar fi unul din cele mai vechi din Italia – Campana della Rota – in Vatican, creat in 1215. Fiecare clopot pe care il acordez e ca un fiu pentru mine si toate reprezinta ceva special. Cel al Catedralei romane este insa cu totul deosebit: are un sunet divin. A fost emotionant sa-l aud prima oara: puternic, profund, lung. E un sunet care te imbratiseaza, te marcheaza”.

“Nimeni nu a putut sa inregistreze sunetul real al clopotului”

Sunetul unic al clopotului  se datoreaza in primul rand calitatii materialului folosit –  un aliaj de bronz cu o puritate de 99,99% – dar si dimensiunii: cu cat este mai mare, cu atat sunetul este mai grav.

Vestea despre turnarea unui clopot de o asemenea calitate si dimensiune s-a raspandit printre pasionatii de clopote de pe intreg continentul. “Suntem martori la un eveniment istoric”, e doar un mesaj postat pe retelele de socializare. in ziua in care fabrica a permis accesul publicului, doar din Italia au venit peste 100 de vizitatori sa vada si sa auda clopotul.

“Cateva sute de persoane au admirat si au ascultat clopotul in prima zi de deschidere; el a fost facut sa vibreze la fiecare ora, prin lovire din exterior. Majoritatea au incercat sa surprinda momentul cu camera de filmat sau cu smartphone-ul, dar nimeni nu a reusit sa capteze sunetul real. Ceea ce au auzit cu urechile lor, mi-au spus ca e cu totul altceva fata de ce au reusit sa inregistreze. Este o explicatie tehnica, de fond. Un microfon standard nu poate prinde decat jumatate din frecventele joase ale clopotului. Acelasi lucru si la redarea sunetului: abia daca se aud jumatate din vibratii.  Chiar daca am vorbi, ipotetic, de o inregistrare buna, ar trebui sa avem un echipament cu totul special, cu cel putin un subwoofer”, ne explica Flavio Zambotto.

De altfel, adauga expertul italian, “calitatea si puritatea sunetului nu depind de parametri subiectivi, ci sunt masurabile si pot fi comparate. Dupa turnarea clopotului am facut toate testele si masuratorile prevazute, iar rezultatul a fost unul exceptional, cu o toleranta de 0 (zero)%! Nu a fost deloc usoara obtinerea unui asemenea rezultat, tinand cont, mai ales, de dimensiunea clopotului. Rezultatul se datoreaza si muncii in echipa si colaborarii armonioase, in special intre cei doi frati ingineri Grassmayr, a treia generatie de proprietari ai fabricii”.

“Depinde foarte mult de factorii externi. Celebrul clopot din San Marco se putea auzi de la o departare de 40 de km, se spune. Dar, in urma cu sute de ani, nu era o poluare acustica asemenea lumii de azi iar conditiile geografice, prezenta unei suprafete de apa, au putut contribui la crearea legendei. Deci nu putem spune cu exactitate. insa cu siguranta se va auzi la kilometri departare si sunetul profund, lung, va fi cu siguranta inconfundabil”.

Un alt record: 6 clopote care acopera 3 octave complete

in prezent, la Innsbruck se lucreaza la realizarea celorlalte cinci clopote care vor fi instalate in turnurile Catedralei si vor fi acordate astfel: Do2-Do3-Mi3-Sol3-La3-Do4 Greutatea lor va fi cuprinsa intre 500 kg si 3400 kg. “Putem vorbi de o adevarata arhitectura a sunetului, trei octave complete. Un clopot are armonia sa proprie, dar impreuna vor avea o eufonie ulterioara, ceea ce face ca, impreuna cu greutatea, sa reprezinte un unicat in lume”.

Realizarea unui clopot poate dura, in functie de marime si cerintele clientilor, cateva luni de zile. in legatura cu costurile si durata lucrarilor, Flavio Zambotto ne spune: “in trei luni se realizeaza un clopot mediu, pentru altele dureaza, de la proiectare pana la pregatirea pentru transport, circa 6 luni. Pentru clopotul Catedralei din Bucuresti au fost necesare circa 8 luni”.

Costul lucrarii nu este cunoscut, insa am aflat ca materia prima – bronzul de calitate – costa circa 10 euro la kilogram.

Flavio Zambotto ne spune ca o alta cheie a succesului o constituie munca in echipa: “Din echipa care a construit clopotul fac parte austrieci, nemti, croati si italieni. Sunt bucuros sa spun ca bronzul necesar constructiei a fost furnizat chiar de o fima italiana si o parte din merit o va avea si firma romaneasca insarcinata cu instalarea clopotelor, mai precis Apel Industries din Arad.

Pe 7 si pe 8 aprilie, fabrica de clopote din Innsbruck isi va deschide din nou portile pentru ca vizitatorii sa poata asculta iar clopotul destinat Catedralei din Bucuresit. “Cred ca e un motiv de mandrie pentru Romania, la fel cum este o mandrie si pentru noi toti, cei care am contribuit la lucrarile de constructie”.

loading...
loading...
Spre TOP