Cidrul de mere – Este uimitor cat de multe beneficii are aceasta bautura alcoolica (consumata cu moderatie)!

898

 

Cidrul de mere este o bautura destul de apreciata in vestul Europei, dar in ultimul timp a inceput sa castige in popularitate si in tara noastra. Care sa fie oare motivele? Citeste in continuare si vei afla numai cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa consumi aceasta bautura, cu moderatie.

Bautura cu origini aproape ancestrale, al carei gust piscator este adesea pomenit in poemele lui Francois Villon si care a incantat simturile cavalerilor Mesei Rotunde, este mai mult decat o licoare apreciata de secole.

Cidrul sau sucul de mere fermentat, cu gust dulce-acrisor, de care, potrivit legendei, insusi Caesar s-a indragostit este apreciat in primul rind pentru calitatile sale revigorante si curative.

Sucul usor fermentat de mere, alcolizat in proportie de 8 %, poate concura la savoare cu berea, insa este net superior acesteia la capitolul beneficii pentru sanatate.

Inca din antichitate, cidrul a fost considerat o bautura tonica, racoritoare, dar si remediu in anumite afectiuni. Consumat cu moderatie, cidrul aduce beneficii organismului, fiind o binecuvantare pentru sanatate.

Polifenolii, mai multi in cidru decit in merele crude, ajuta la eliminarea substantelor chimice care afecteaza celulele din organism. Flavonoidele din cidrul de mere reduc cu 30% riscul aparitiei bolilor coronariene, dar mai ales al bolilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, acesta contine antioxidanti valorosi, are un numar redus de calorii si e bogat in fibre, fiind indicat si celor ce vor sa slabeasca.

Iata cateva dintre beneficiile cidrului:

– previne cancerul si accidentele cardiace si cerebrale

– energizeaza si imbunatateste memoria

– regleaza tensiunea arteriala

– previne dezvoltarea astmului sau a altor boli pulmonare

– detoxifiaza si regleaza digestia

– combate anemia

Daca doriti sa aveti in casa o bautura usor alcoolica care sa faca deliciul meselor de sarbatoare, dar si un medicament care sa va tina departe de multe afectiuni, va propunem sa incercati urmatoarea reteta de cidru de mere. Aceasta se obtine prin fermentarea mustului de mere, cu sau fara adaos de zahar, apa si alte substante. Se poate pregati din mere de vara, mere de toamna sau mere de iarna, ultimele fiind cele mai bune, deoarece sint mai bogate in zaharuri.

Pentru a obtine un cidru de buna calitate si cu durata lunga de pastrare, merele trebuie sa fie sanatoase si foarte bine spalate. Se zdrobesc, se tin in cazi 6-12 ore, pentru macerare la o temperatura de 4-16 grade Celsius, dupa care se preseaza cu teascul. La prima presare, din 100 kg fructe zdrobite se obtin 65-80 litri suc. Se adauga 20-25% apa potabila si dupa 24 ore se preseaza din nou, rezultind circa 40 l suc din 100 kg tescovina, ceea ce corespunde cu 25 l must curat. Fermentarea dureaza 4-8 saptamini. Cind cidrul devine limpede, se transfera in alt butoi.

Sursa: antenasatelor.ro