Stiri Romania

Cel mai cumplit macel savarsit de sovietici asupra romanilor! Mii de romani au fost masacrati

La 1 aprilie 1941, aproximativ 2.000 de romani pasnici, femei, copii, batrani au fost masacrati la Fantana Alba de trupele sovietice in timp ce incercau sa treaca granita in Romania. Incidentul de la Fantana Alba a fost numit „Kathyn-ul romanesc“ si a ramas in memorie prin atrocitati, cruzimea executiilor si numarul mare de morti.

La 26 iunie 1940, in urma pactului Ribbentrop-Molotov incheiat intre Germania Nazista si Rusia Sovietica, Romania a pierdut Basarabia si Bucovina de Nord, teritorii abia castigate de tara noastra in anul 1918, dupa Primul Razboi Mondial. Practic cele doua provincii romanesti au fost cedate URSS. Era vorba de un teritoriu locuit de 3 milioane de locuitori, majoritatea romani, cedat sovieticilor. Noua frontiera care a rupt din nou Bucovina a lasat de ambele parti ale granitei familii despartite de numai cativa kilometri. La un an de la acest rapt teritorial, pe 1 aprilie 1941, 3.000 de romani nevinovati, barbati si femei, copii, sugari si batrani au fost macelariti la Fantana Alba, de trupele sovietice, in timp ce incercau sa se intoarca la rudele si familiile lor ramase in Romania, de cealalta parte a granitei. Acest masacru abominabil a fost numit ”Katyn-ul romanesc“, o fapta cumplita care a ramas in memoria multor bucovineni, arata adevarul.

Loading...

Masacrul de la Fantana Alba, in Bucovina de nord, a avut insa un preludiu trist. Odata ce Romaniei i-a fost impusa cedarea Bucovinei de Nord catre URSS, trupele romanesti au fost retrase de pe acest teritoriu, locul lor fiind luat de contingente ale armatei sovietice si NKVD. Granita a fost imediat preluata de efectivele de graniceri sovietici. Zona ocupata de sovietici era locuita in majoritate de romani. Acestia s-au trezit peste noapte separati de vecinii si rudele lor din zona romaneasca. in aceste conditii, multi romani au decis sa paraseasca teritoriul ocupat de sovietici si sa treaca granita in Romania la familiile lasate acolo. Multi s-au izbit de refuzul autoritatilor sovietice. in acel moment o parte a romanilor ramasi in Bucovina de Nord au inceput sa treaca ilegal granita. Conform rapoartelor sovietice din aceea perioada, pe o distanta de peste 7 kilometri, pe fasia de granita de la sud de Cernauti au trecut ilegal in Romania, in anul 1940, aproape 500 de romani din sate precum Hliboca sau Herta. si in alte zone, mii de romani au fugit fraudulos in Romania. in total ar putea fi vorba de peste 7.000 de persoane. Daca lucrurile continuau in aceeasi maniera sovieticii riscau sa ramana cu zone depopulate. in aceste conditii au inceput represaliile asupra populatiei romanesti. Pe langa intarirea granitelor, romanii care aveau rude in Romania au fost declarati tradatori si a inceput deportarea lor, in special in lagarele de munca din Siberia si Kazakhstan. Se banuieste, fara date concrete, ca sute de mii de romani au ajuns in aceste lagare, deportati de autoritatile sovietice. Oricine era banuit ca incearca sa treaca granita sau avea rude deja fugite era condamnat la munca silnica. Cu toate acestea incercarile de trecere ilegala a granitei in Romania au continuat pe tot parcursul anului 1940 si 1941, cu consecinte grave asupra celor ramasi pe teritoriul Bucovinei de Nord.

Nici deportarile, nici incidentele izolate cu transfugi impuscati nu au impresionat mai mult ca evenimentele ce urmau sa aiba loc pe 1 aprilie 1940. Asa cum am precizat, sovieticii au intensificat controlul granitei, au instaurat teroarea asupra romanilor cu rude pe teritoriul Romaniei, au aplicat masura deportarilor. Cu toate acestea romanii continuau sa incerce sa plece la familiile lor de dincolo de granita. Fantana Alba, un punct aflat la 3 kilometri de granita in Bucovina de Nord cu Romania, situat in apropierea paduricei de la Varnita, a fost martora in anul 1941 a unui eveniment cumplit. De altfel in aceasta zona romanii au mai incercat sa treaca granita. in 1940, peste 100 de romani au fost prinsi de sovietici incercand sa fuga in Romania. A urmat o lupta scurta, cu putini morti si raniti. Majoritatea romanilor au avut noroc si au reusit sa ajunga la Radauti, in Romania. Rudele ramase in Bucovina de Nord au fost insa deportate. La nici un an de la acest eveniment, un alt grup de 3.000 de persoane, pe 1 aprilie 1941, se pregatea sa treaca granita in Romania. Se presupune ca agentii NKVD au lansat in Bucovina de Nord zvonul ca URSS permite trecerea romanilor in tara de origine. in acest context 3.000 de localnici din satele romanesti Patrauti, Cupca, Corcesti, Trestiana, Opriseni, Suceveni, dar si din alte localitati s-au adunat si au decis sa treaca impreuna granita in Romania. Era barbati, femei, copii, multi dintre acestia sugari si batrani.

Era oameni pasnici, care au plecat cu steagul alb in frunte, semn al intentiilor bune, cu icoane si cruci. Erau insotiti de preoti si purtau vesminte de sarbatoare, fiindca se sarbatorea Pastele. Un supravietuitor al masacrului de la Fantana Alba povesteste ca oamenii doreau sa ajunga in Romania fiindca erau satui de ocupatia sovietica. ”Peste sate se abatuse teroare bolsevica. Daca nu faceai cardasie cu noii stapani, erai pierdut. in aceste conditii insuportabile, o parte din populatia romana a tinutului a hotarat sa fuga din tara ca sa scape de prigoana. La 1 aprilie 1941, cateva mii de romani, chemati de dorul libertatii, si-au pornit pasii spre Fantana Alba, la frontiera”, spunea Gheorghe Mihailiuc in cartea „Dincolo de cuvintele rostite”. in apropierea padurii de la Varnita, la numai 3 kilometri de granita romaneasca, grupul de romani a fost interceptat de sovietici. Se spune ca romanii au fost somati sa opreasca. Acestia nu s-au supus si atunci a inceput macelul. Gheorghe Mihailiuc, un supravietuitor al masacrului de la Fantana Alba, se afla in acel grup de romani dornici sa treaca in Romania, alaturi de fratele sau.

Mihailiuc spune ca de fapt sovieticii ii asteptau in marginea padurii cu mitraliere si ca au inceput sa traga. „Ucigasii au asteptat cu degetul pe tragaci pana cand multimea a iesit la luminis. Era o acalmie prevestitoare de rele. Pasii greoi ii purtau pe oameni spre un sfarsit fatal. Tricolorul din fata coloanei flutura mandru, demonstrand dragostea de neam si tara a romanilor Bucovineni. Deodata, linistea a fost sparta de groaznicul glas al armelor. Zgomotul mortii s-a raspandit, hat, departe, peste codri. Cineva din multime a strigat: «La pamant!». suvoiul neintrerupt de foc ne tinea culcati, cu respiratia curmata. in acea stare de incremenire, un barbat din primele randuri a strigat peste puterile sale: «inainte, fratilor, ei nu vor cuteza sa ne omoare!». Dar chiar atunci a inceput macelul”, relata Mihailiuc in aceeasi lucrare. Femei, barbati, batrani si copii au fost mitraliati fara mila.

Erau oameni neinarmati si fara aparare. Se spune ca, dupa ce glasul mitralierelor s-a oprit, au inceput tot felul de atrocitati. Se vorbeste despre supravietuitori urmariti de soldati calare, spintecati cu sabiile, de raniti legati de coada cailor si tarati pana la moarte, dar si de oameni raniti si ingropati de vii. Cadavrele celor ucisi au fost aruncate in gropi comune. Alti romani care au scapat de tirul mitralierelor au fost prinsi, torturati si mai apoi ingropati intr-un cimitir evreiesc. Se presupune ca foarte putini au scapat cu viata, ca prin minune. Cu exactitate nu se stie numarul romanilor care au sfarsit la Fantana Alba. Cifrele variaza intre cateva zeci si 2.000 de romani omorati in aceea zi. Initial numarul victimelor a fost de 20, printre care femei, batrani si copii. Ulterior s-a ajuns la 44 de morti numai din sase sate bucovinene. Coroborand cu documente si marturii, numarul mortilor se banuieste a ajunge la cifra de 2.000. O parte au fost ucisi de mitraliere, altii cu sabiile si harletul, iar altii ingropati de vii. in orice caz, masacrul cumplit de la Fantana Alba a fost comparat cu cel de la Katyn, atunci cand aproximativ 20.000 de polonezi au fost executati de sovietici in trei locuri diferite si ingropati in padurea Katyn.

ingrozitoarea crima in masa de la Fantana Alba nu a fost insa sfarsitul. Din contra. Autoritatile sovietice au inceput represaliile. in vara lui 1941, nu mai putin de 13.000 de romani au fost deportati in lagare de munca fortata. Populatia romaneasca din zona apropiata Cernautiului a scazut dupa numai 16 ani de ocupatie sovietica cu cateva zeci de mii.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP