Cea mai mica eroina din istoria Romaniei! „La doi ani m-au bagat in puscarie! Mi-au omorat mama! Mi-au omorat amintirile!

2615

Pe 20 mai 1958, o mama coboara, din munti, cu fiica sa in brate, pe o scara improvizata, in timp ce militienii si Securitatea ii asteapta jos, in bataia pustilor. Micuta Ioana are doi ani cand e arestata si dusa la Pitesti. Femeia, Maria Plop, moare in inchisoare, trei ani mai tarziu. Sotul ei si tatal ”printesei” e marele Toma Arnautoiu, ”banditul”, unul dintre cei mai mari luptatori anticomunisti din istoria noastra.

Pe 19 mai 1958, undeva pe la 10 seara, Toma si Petre Arnautoiu, doi dintre cei mai mari luptatori comunisti din istoria noastra, care rasesera de Militie si Securitate aproape un deceniu, in Muntii Fagarasului, se gasesc cu Grigore Poinareanu, un satean din valea Raului Doamnei. Se stiu de multa vreme. Dar Iuda-i tradeaza. Le pune somnifere-n tuica. La ziua, cand se trezesc, sunt incercuiti de potera. Petre, mai sprinten, fuge, vrea sa se sinucida, dar e prins, asa, cu spume la gura si cu streangul de gat. Toma, naucit de otrava, se preda.

E 20 mai cand zona ”Rapele dracului” e impanzita de militieni cu pusti si pistoale. Dintr-o grota camuflata in munte, de acolo, de la ”Rapa cu brazi”, coboara Maria Plop, o femeie slabita, firava, dar puternica. I-au improvizat o scara, jos o astepta catusele. Dar, stai, ce se vede? tine in brate o fetita! E micuta Ioana, fiica sa, arata A1.

Maria Plop si Ioana sunt duse la Penitenciarul de la Pitesti, unul dintre cele mai groaznice locuri de pe Pamant. Li se face o fotografie. Aceasta si cu cea din rapa sunt singurele imagini pe care cea mica le va avea cu mama sa. ”Am stat putin acolo. Ne-au despartit. M-au trimis la un leagan, la un orfelinat din Campulung”, povesteste femeia. Celelalte detinute aveau sa declare, dupa zeci de ani, ca au auzit cu cineva tipa, non stop, ”Mami, mami!”…Batuta si schingiuta, mutata dintr-o puscarie intr-alta, Maria moare, in inchisoarea de la Miercurea Ciuc, in 1962. N-a mai putut rezista. Tatal, sotul, Toma Arnautoiu, fusese executat la Jilava, pe 19 iulie 1959. in fata plutonului de executie urlase: ”Traiasca Armata Romana”. Cea Regala, in care activase in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ioana ajunge printre straini. ”Norocul meu, daca se poate spune asa, e ca mama si tata nu erau casatoriti cu acte. Va dati seama ce se intampla cu mine daca purtam numele Arnautoiu si se afla cine eram?”, spune ea. De la doi la patru ani sta la Campulung. E momentul in care familia Voicu o infiaza pe micuta Ioana Plop…

Anii trec. Dupa Revolutie, Doamna Raluca Ioana Voicu vrea sa afle ce si cum. 40 de ani nimeni nu i-a povesit nimic. Subiectul era tabu. Doreste sa stie de ce a fost abandonata, cine i-a fost mama, cine i-a fost tatal, din ce iubire a aparut si cum. Face demersuri, scrie memorii catre Ministrerul Justitiei. Nimic. Vechile cutume n-au murit. O alta Doamna, Lucia Hossu-Longin, si al sau fantastic ”Memorial al Durerii”, o ajuta. Ajunge la Campulung. E vremea adoptiilor ilicite, a copiilor plecati pe sest in SUA ori Canada, a reportajelor americane cu centrele romanesti pline de suflete cu SIDA, cine are timp de investigatii? Nu primeste permisiunea sa intre in orfelinat. Din nou, noroc! Fosta directoare e centrului, doctorul Elisabeta Moisescu, se ofera sa-i puna ordine in amintiri. Era acolo cand fusese adusa.

ii povesteste ce si cum, o indruma spre C.N.S.A.S. Grupul de la ”Nucsoara” are 120 de volume de dosar. Aici, practic, se afla nasterea ei si primii pasi in viata. Afla despre bunici – decedati tot in inchisorile comuniste, despre mama, tata, unchi si prietenii lor. Toti morti in lupta contra ciumei rosii. Vede si acele doua poze. intelege. Din pacate, n-are un mormant exact la care sa se duca sa aprinda o lumanare. Doar o bucurie. Dupa trei ani de judecata si lupta cu morile de vant primeste dreptul de a se intitula Arnautoiu…