Cea mai mare aplicatie mobila de taxi din Romania i-a facut milionari pe cei doi fondatori romani! Cat le-a platit gigantul Daimler!

646

Mihai Rotaru si Alexandru Dumitru, 32 de ani, care au fondat in anul 2011 aplicatia mobila Clever Taxi – prin intermediul careia in 6 ani de zile au fost comandate peste 40 de milioane de calatorii cu taxiul in 20 de orase din Romania, au devenit milionari in euro dupa ce au vandut luna trecuta compania catre mytaxi.net, cel mai mare jucator european de pe piata aplicatiilor de taxi, al carui actionar majoritar este gigantul german Daimler Mercedes, pentru o suma de peste 10 milioane de euro.

“Este o tranzactie de 8 cifre in euro (peste 10 mil. euro – n.red). mytaxi a cumparat toate actiunile Clever Tech, compania din spatele platformei Clever Taxi”, a declarat miercuri, in cadrul unei intalniri cu media, Mihai Rotaru, co-fondator si CEO al companiei. El nu a dorit sa ofere alte detalii despre valoarea trazactiei.

Actionarii companiei erau Mihai Rotaru – 29,8%, Alexandru Dumitru – 29,8%, Bestjobs Recrutare (Calin Fusu) – 34,1% si Andrei Pitis – 6,1%. Luand in calcul valoarea minima anuntata a tranzactiei de 10 mil. euro fiecare dintre cei doi fondatori a obtinut cate 3 mil. euro, compania lui Fusu – putin peste 3 mil. euro iar Andrei Pitis aproape 1 mil. euro, scrie ZF.

Mytaxi, care odata cu intrarea in actionariat a Daimler (cu un pachet de 80%) a inceput sa achizitioneze alte platforme mai mici de pe alte piete (cum ar fi taxibeat din Grecia in februarie) cu tinta de a castiga greutate pe scena globala, are in portofoliu odata cu aceasta achizitie 11 tari.

“Este prima oara cand intram in Estul Europei, regiune in care este posibil sa continuam expansiunea in viitor. Credem ca Alex si Mihai au facut o traeba foarte buna cu dezvoltarea platformei. Au un brand puternic si un bussiness solid, astfel ca extinderea pe piata din Romania a fost un pas firesc pentru noi, ca parte a obiectivului de a continua consolidarea pietei din Romania”, a mentionat in cadrul intalnirii Andrew Pinnington, CEO al mytaxi. El a precizat ca in perioada imediat urmatoare principala schimbare va fi ca subsidiara din Romania va primi bani pentru investitii pentru a castiga o cota de piata mai mare, in timp ce aplicatia, brandul si echipa de conducere vor ramane intacte. “Vom aduce capital pentru ca firma sa poata investi in resurse si in marketing astfel incat sa accelereze rata de penetrare a platformei in Bucuresti si in celelalte orase mari din Romania.

Vrem sa capturam o cota de piata mai mare. Pe termen mediu si lung Clever va continua sa opereze independent. Sunt multe optiuni pe care le luam in considerare, nu am luat inca o decizie privind strategia pe termen lung”, a spus Pinnington.

Clever Taxi a reusit sa urce pe primul loc pe piata de profil din Romania cu un portofoliu de 17.000 de soferi inregistrati si peste 600.000 de utilizatori (pasageri). Aplicatia nu accepta inregistrari decat de la soferi autorizati de taxi, care trebuie sa plateasca un abonament lunar ce porneste de la 10 euro dar poate ajunge, conform lui Rotaru, si la 30 de euro pe luna pentru a primi comenzi astfel.

in 2016 compania din spatele aplicatiei Clever Taxi a avut o cifra de afaceri de 1,6 mil. lei (0,366 mil. euro) si un profit net de 0,1 mil. lei (22.785 euro) cu un numar mediu de 17 angajati. Numarul total de curse intermediate de platforma a trecut in prezent de 40 de milioane. in primii trei ani de activitate compania intermediase 5 milioane de calatorii.

Povestea Clever Taxi, compania infiintata de Rotaru si Dumitru, ambii absolventi ai Politehnicii din Bucuresti, este una demna din Silcon Valley, chiar daca din ecuatie lipseste pasul listarii la bursa prin care trec de regula cele mai de succes start-up-uri americane de tehnologie.

Rotaru si Dumitru au prezentat ideea Clever Tech in cadrul unei competitii de proiecte pentru start-up-uri hi-tech (Start-up Weekend), l-au atras apoi ca mentor pe Andrei Pitis care a investit si primii bani in companie la finele anului 2011, pentru ca ulterior in business sa investeasca, in 2014, si un fond de investitii (antreprenorul Calin Fusu prin intermediul companiei Bestjobs), evaluand compania la 3 mil. euro.

O contributie importanta pentru evolutia businessului, si astfel si pentru exitul de luna trecuta, a avut-o si lansarea oficiala a aplicatiei in anul 2012 impreuna Orange, liderul pietei locale de telefonie mobila.

Discutii pentru lansarea unui centru de cercetare dezvoltare in Romania

mytaxi va deschide in Bucuresti un centru tehnic de dezvoltare, iar daca rezultatele vor fi bune, acesta ar putea fi extins semnificativ in viitor, a declarat in cadrul intalnirii cu media Andrew Pinnington, CEO al mytaxi.

“Vom recruta initial o echipa mica de oameni pentru a testa calitatea pietei si pentru a vedea daca vor exsta probleme de comunicare sau de transport generate de lucrul la distanta. Daca lucrurile merg bine ne vom extinde”, a mentional el.

“Avem niste planuri ambitioase, de a dezvolta aici un hub de dezvoltare al unei solutii de mobilitate la nivel global”, a spus si Mihai Rotaru.