Cea mai buna performanta romaneasca la JO de iarna in 24 de ani! Raluca Stramaturaru a dus Romania pe locul patru la sanie individual!

532

Sportiva romanca Raluca Stramaturaru a reusit cel mai bun rezultat al Romaniei la Jocurile Olimpice de iarna in ultimii 24 de ani. Ea a declarat ca locul 7 ocupat la sanie, la Jocurile de la PyeongChang, reprezinta incununarea muncii sale de pana acum.

„A fost supergreu, ma bucur ca am reusit sa ma concentrez si sa-mi stapanesc emotiile. Am facut patru manse curate, ceea ce mi-am si propus. Acest loc 7 reprezinta incununarea muncii mele, mi-am dorit foarte mult sa fac un rezultat bun, s-a intamplat acum si nu pot decat sa fiu foarte fericita si multumita. Pista este una dificila si s-a vazut ca nu iarta. Sunt convinsa ca acum lumea a vazut ce inseamna sanie, ce inseamna sporturile de iarna si poate vom fi sprijiniti mai mult. Este un rezultat care ma face sa merg mai departe″, a declarat Raluca Stramaturaru dupa concurs, potrivit site-ului Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Rezultatul Ralucai Stramaturaru (32 de ani), legitimata la CSA Steaua, face ca Romania sa fie a patra tara la sanie individual feminin, avand in vedere ca sportiva noastra a fost devansata in clasamentul final de trei saniere din Germania, doua din Canada si una din SUA.

„Raluca a facut un concurs foarte bun, si-a depasit cea mai buna performanta a ei. La un moment dat a fost pe locul intai. Au venit insa nemtoaicele, apoi aceasta fata din Canada, dar important este ca suntem pe 4 in lume. Sa ne bucuram de acest rezultat si sa construim pe ce avem’’, a declarat, la randul sau, presedintele COSR, Mihai Covaliu.

Octavian Morariu, membru CIO si fost presedinte al COSR, a subliniat: ″Este un rezultat istoric, care nu a mai fost atins de peste 20 de ani. Nu stiu cati au remarcat, dar suntem a patra natiune la aceasta proba, dupa Germania, Canada si SUA. Cei care pot sa ajute sporturile de iarna ar trebui ca acum sa o faca. Pentru ca asa cum ne-au luat altii locul la sporturile de vara, asa si noi putem sa-i depasim pe altii la sporturile de iarna″⁣.

Raluca Stramaturaru va concura si in proba de stafeta pe echipe, in 15 februarie.

Raluca Stramaturaru a reusit, marti, cea mai buna performanta a Romaniei la Jocurile Olimpice de iarna in ultimii 24 de ani, dupa ce s-a clasat pe locul 7 in proba feminina de sanie, la Olimpiada de la PyeongChang (Coreea de Sud).

La JO din 1994, la Lillehammer, Ioan Apostol si Liviu Cepoi ocupau locul 6 la sanie-2.

in 1998, la Nagano, cel mai bun rezultat a fost obtinut de Eva Tofalvi (biatlon), clasata pe locul 11, in 2002, la Salt Lake City, Eugen Radu si Marian Tican au terminat pe 15 la sanie-2, in 2006, la Torino, cel mai bun rezultat al delegatiei Romaniei a fost locul 14, obtinut de Gheorghe Chiper (patinaj artistic) si de stafeta feminina de 4×6 km biatlon (Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea, Alexandra Rusu), in 2010, la Vancouver, cea mai buna clasare a fost locul 10, reusit de stafeta 4×6 km la biatlon (Reka Ferencz, Dana Plotogea, Mihaela Purdea, Eva Tofalvi), in timp ce la Soci, in 2014, cel mai bun loc a fost locul 17, la bob-2 feminin (Maria Adela Constantin, Andreea Grecu), si la bob-2 masculin (Florin Cezar Craciun, Nicolae Istrate).

Stramaturaru a fost a opta dupa prima mansa, a 12-a in mansa secunda, a 9-a in mansa a treia si a sasea in ultima mansa, fiind cronometrata cu timpul cumulat de 3 min 06 sec 288/1000.

Germanca Natalie Geisenberger a castigat al doilea sau titlu olimpic consecutiv, in 3 min 05 sec 232/1000, fiind urmata in clasamentul final de compatrioata sa Dajana Eitberger, medaliata cu argint in 3 min 05 sec 599/1000, si de Alex Gough (Canada), medaliata cu bronz, cronometrata cu timpul de 3 min 05 sec 644/1000.