Stiri Romania

Ce plaje preferau romanii acum 100 de ani! Tataia, perla litoralului in perioada interbelica!

Daca Mamaia este acum regina plajelor din Romania, in urma cu un secol romanii mergeau in vacanta de vara la Duduia sau… Tataia. La finalul anilor 1800, de la Bucuresti la Giurgiu mergeau cu trenul, apoi cu vaporul pana la Cernavoda. De acolo, urcau in tren pana la Constanta. Podul de la Cernavoda, care facea legatura intre Dobrogea si restul tarii, a fost inaugurat abia in 1985, care a scurtat drumul catre Marea Neagra.

1900 – PLAJA DUDUIA = GOLFUL PESCARILOR

In portul Tomis, la inceput de secol XX, Duduia si sotul ei amenajeaza o plaja cu cabine separate pentru barbati si femei. Ea vinde bilete, inchiriaza vestiare, sezlonguri si umbrele. Tot asa a ramas numele plajei.

Ani mai tarziu, plaja isi schimba denumirea in Golful Delfinilor, ca urmare a numarului mare de delfini care veneau la mal sa se joace, apoi Golful Pescarilor.

PLAJA TATAIA – PERLA LITORALULUI iN PERIOADA INTERBELICa

Plaja Tataia se transforma, in perioada interbelica, in una dintre cele mai populare plaje din Constanta, alaturi de plajele Duduia si Modern. Intr-o publicatie de epoca, se spune ca plaja era „in partea de sus a orasului. “E plaja Tataia, amenajata cu multa ingrijire. Are cabine de zid si o potecuta pitoreasca coboara din parcul cu acelasi nume la mare. Multa lume o frecventeaza“, noteaza A1.

Legenda spune ca numele acestei plaje vine de la un batran singuratic ce traia aici pe la inceputul veacului trecut, intr-un bordei, foarte aproape de malul marii. Nimeni nu ii stia povestea, de unde venise si cum il chema, dar multi cumparau guvizii prinsi zilnic sau scoicile adunate de el.

In fiecare dimineata, batranul lua un scaunel de lemn si il punea in apa, apoi se cocota pe el, aruncand nada. Undita ii era un bat de stuf, mesina – o sfoara alba, momeala – midia gasita din belsug, iar plumbul – o bucatica de fier gasita din intamplare. Seara, bea o gura de lapte de la capra ce il insotea mereu sau manca o salata din gradina de zarzavat pe care si-o injghebase langa bordei. Asa a trait Tataia ani buni, fara sa deranjeze pe cineva, mereu gata sa dea sfaturi sau sa ajute oamenii.

Treptat, vecinatatile bordeiului au inceput sa se aglomereze, dar pe Tataia nu il deranja prea tare acest lucru. Ba chiar mai statea, uneori, la taifas cu birjarii ce veneau din centru si faceau popas pentru turisti, inainte de a-i duce la Mamaia. intr-o zi, Tataia trecu in lumea celor drepti. Bordeiul sau se strica in dese furtuni, dar plaja care ii lua numele batranulului a ramas acolo, pentru constanteni. (Petre Covacef – „Povestea Farului Genovez“)

PLAJA DOMNItA ILEANA – FIICA LUI FERDINAND 1

Plaja Wartanoff  se extinde si devine Plaja Domnita Ileana (dupa numele fiicei lui Ferdinand I).  Dupa aparitia Plajei Modern, Domnita Ileana dispare si ii ia locul Plaja Treci Papuci.

loading...
loading...
Spre TOP