Stiri

Ce-i asteapta pe milioanele de romani plecati din tara? Nimic… nu va mai fi la fel!

Milioane de romani au plecat din tara cu speranta de a-si face o viata mai buna decat cea din Romania, dar de multe ori dorul de casa le aduce in fata ochilor decizia grea ori de a se intoarce, ori de a-si continua viata acolo unde au reusit sa depaseasca problemele materiale care i-au izgonit de acasa.

Plecarea peste hotare in cautarea unui trai mai bun atrage dupa sine multe provocari, incertitudini si experiente mai mult sau mai putin placute, indiferent de tara aleasa ca destinatie. Russell V. J. Ward, scriitor, blogger si expat, a povestit pentru publicatia americana „The Huffington Post“ cum l-a schimbat traiul in strainatate.

„In ultimii 12 ani, am trait in mai multe tari si am vizitat si mai multe. Am cunoscut culturi si traditii noi, am avut incertitudini si multe motive de neliniste, am intalnit oameni interesanti si am legat prietenii pe viata. Am incercat sa-mi traiesc viata la intregul ei potential. Traiul in strainatate este cea mai satisfacatoare si provocatoare experienta pe care o poate avea cineva. Ea l-a schimbat pe cel care credeam ca sunt“, spune Russell Ward, care a simtit patru schimbari importante in viata lui odata cu plecarea peste hotare:

1. Nu vei mai fi aceeasi persoana

Loading...

Odata ce decizi sa pleci in strainatate, vei schimba mai mult decat casa si locul de munca. Traiul peste hotare aduce cu sine o multime de obstacole, emotii, provocari si esecuri, iar toate acestea au un impact greu de imaginat asupra personalitatii tale. „Probabil ca nu vei realiza imediat, dar intr-o buna zi te vei privi altfel. Cresti, evoluezi si mergi mai departe (…) Unele cicatrice sunt bune, altele rele, dar nimic nu va mai fi la fel. Lucruri care erau importante odata isi pierd din insemnatate. Lucruri care pareau lipsite de valoare devin, dintr-o data, importante. Prieteniile devin nepretuite. Familia devine un concept vag si nu mai iei nimic de bun. Mutarea peste hotare te va face sa realizezi ca obiectele nu aduc fericirea. Mai mult, incepi sa redefinesti ideea de succes“, spune Russell Ward.

2. Nu vei mai putea sa te intorci acasa

Poate ca vei avea posibilitatea sa revii dupa o vreme in tara natala, dar nu vei mai putea avea niciodata acolo viata de altadata. Oamenii pe care i-ai lasat in urma se schimba, tu devii o alta persoana si, in timp, se instaleaza distanta. „In timp ce tu traiai aventuri «pe repede inainte», viata de acasa curgea la fel. Oamenii au mers in continuare la munca, la cumparaturi sau in vacante, si-au aniversat zilele de nastere, s-au casatorit, au schimbat locul de munca si casa. Desi totul pare neschimbat, adevarul este ca viata a mers mai departe si fara tine. Acesta este un pret urias pe care trebuie sa-l platesti odata ce pleci in strainatate. La un moment dat, vei realiza ca nu te vei putea intoarce acasa nici daca vei dori lucrul acesta“, crede Russell Ward.

3. Lumea ta devine mai mare

Odata cu locurile si si experientele noi pe care le vei trai dupa plecarea in afara tarii, lumea ta se extinde. Traiul peste hotare te va determina sa cauti in permanenta experiente noi si sa nu te mai multumesti cu putin. „Vei deveni pentru totdeauna dependent de explorari si nu vei mai avea cale de intoarcere. Ai stiut dintotdeauna ca lumea este mare, dar abia cand ajungi in colturile sale indepartate realizezi cat de mare este cu adevarat si cat de uimitoare este. Odata cei vei sti asta si te vei minuna de complexitatea si imensitatea ei, nu vei mai putea renunta niciodata la ea“, crede Russell Ward.

4. Totul pare posibil

Plecarea din tara natala a fost cea mai grea parte, dar odata ce ai facut acest pas, nimic nu va mai fi imposibil. „Poti calatori mai departe, vorbi o alta limba, gati preparate diverse si imbratisa alte culturi. Vei intelege traditiile si obiceiurile locului, vei fi mai deschis oportunitatilor, vei aborda strainii cu o mai mare lejeritate si vei spune «Adio!» traiului comod de acasa. Ai demonstrat ca poti trai peste hotare si ca poti supravietui. Ai avut curajul sa-ti urmezi visul. Da, ai deschis Cutia Pandorei si nu o vei mai putea inchide, dar vei fi mai fericit si mai multumit“, mai spune Ward.

sursa: adevarul.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP