Sanatate

Ce efecte are terapia cu animale asupra creierului si care sunt cei care pot profita de beneficiile sale

 

Milioanele de oameni care au animale de companie, caini, pisici, broaste testoase sau papagali, pot confirma ca intotdeauna vor primi o portie zdravana de dragoste neconditionata din partea animalului lor de companie. In cele ce urmeaza iti vom prezenta ce efecte are terapia cu animale asupra creierului si care sunt persoanele care pot beneficia de aceasta.

Stiai ca poti face fata mai usor unei probleme de sanatate cu ajutorul animalelor? Terapia asistata de animale este o metoda complementara de tratament pentru diferite afectiuni si foloseste  pe post de doctor in special cainii, caii si pisicile.

Terapia asistata de animale (TAA) poate fi folosita atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor si varstnicilor. Cainii sunt cel mai adesea cei mai folositi ca terapeuti, insa animale de terapie mai pot fi delfinii, porcusorii de Guineea, iepurasii ori magarusii. Chiar si papagalii pot fi inclusi in astfel de programe. La sedinte, alaturi de animalutul de terapie, de terapeut si de pacient, mai pot lua parte si alti membri ai familiei, cu conditia sa respecte regulile. Durat acestora este intre 30 si 60 de minute.

Animalele de terapie se antreneaza temeinic inainte de a deveni terapeuti: acestea stau in programe de dresaj, astfel incat sa fie pregatite sa faca fata situatiilor cu care se pot confrunta. Cainii, in special, urmeaza programe de dresaj particularizate, astfel incat sa invete tipul de exercitii pe care il vor face cu pacientii.

Reduce anxietatea

TAA este o modalitate excelenta de a reduce stresul si anxietatea, fiind de ajutor persoanelor care sufera de depresie. Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, mentinand sanatatea inimii. Contribuie la eliberarea de endorfine, hormoni ai fericirii, ceea ce va imbunatati starea de spirit. In acelasi timp, contribuie la scaderea nivelului de cortizol, cunoscut drept hormon al stresului. De asemenea, scade sentimentul de abandon.

Loading...

Cui ii este recomandata:

–          persoanelor abuzate psihic si fizic;

–          copiilor cu dificultati de adaptare (in caz de divort, adoptie);

–          persoanelor care fac chimioterapie;

–          varstnicilor afectati de singuratate;

–          celor  care sufera de tulburari psihice;

–          persoanelor nevazatoare;

De ajutor in autism

Terapia asistata de animale este benefica si copiilor care sufera de autism, de sindromul Down si de tulburare de deficit de atentie (ADHD). Totodata, dezvolta abilitatile de comunicare si sentimentul de responsabilizare al micutilor. Copiii diagnosticati cu aceste tulburari, care fac terapie cu ajutorul animalelor invata sa socializeze, sa isi tina echilibrul, devin mai increzatori in fortele proprii.

INFO

Terapia nu este indicata celor care au alergie la parul de animale.

Stiai ca….

…. in unele aeroporturi din Statele Unite ale Americii exista angajati patrupezi pe postul de terapeuti? Simpaticele animalute, care pot fi caini, pisici sau chiar porci, cum este cazul celui mai nou angajat al Aeroportului din San Francisco, au rolul de a linisti pasagerii care sunt agitati din cauza zborului.

Sursa: clicksanatate.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP