Cati ani dureaza dragostea la romani! In Vaslui casniciile rezista cel mai mult! Peste 82 de cupluri divorteaza zilnic

360

Se pare ca dragostea nu dureaza chiar trei ani si nici casnicia la romani nu ajunge „pana cand moartea ne va desparti”.
Dragostea dureaza 15 ani in cazul celor care ajung sa se desparta dupa cum arata datele Institutului de statistica despre divorturi.

Anual in Romania divorteaza 30.000 de cupluri. 10% dintre acestea s-au despartit oficial anul trecut in Bucuresti. Tot aici cei care ajung sa divorteze petrec cel mai putin timp impreuna, 13 ani, cu doi ani mai putin decat media nationala a casniciilor esuate.

Lilica Poppa, avocat:“Cea mai intalnita cauza a divortului este modernitatea, daca o pot numi asa. Nu se mai poarta sa fii casatorit. in al doilea rand, lipsa timpului care duce la o stare de intoleranta si atunci cuplul nu se mai intelege si se desparte.”

La polul opus sunt sotii din Vaslui. Cei care decid sa se desparta, petrec in medie 16 ani impreuna.

Dacian Dimitriu, seful Serviciului de Evidenta a Populatiei Vaslui: ”in ultimii 3-4 ani, media inregistrata la nivelul Municipiului Vaslui e in jur de 13-14 divorturi, care s-au produs prin acordul partilor.”

Nu a fost cazul familiei Prisecaru. Nicolae si Anicuta au ramas impreuna, desi recunosc au avut si probleme. “Au mai fost si obstacole. Nu am dus-o numai pe roz, mai sunt probleme, nu am avut serviciu, am decazut oleaca, dar am luptat si am mers impreuna.”

Elena Zapodeanu, avocat: “Vasluienii cred ca sunt mai rezistenti ca celelate regiuni din tara pentru ca mai au acele principii morale si rezista de dragul copiilor, pentru ca sunt multe situatii cu 2-3-6 copii”

Beatrice Enachescu, terapeut si trainer de cuplu: ”in mediul rural oamenii au alta educatie, tin cont de ce spun alte persoana, ce va spune vecinul despre mine.”

Sociologii spun ca familiile din orase divorteaza mai usor decat cele de la sate, iar statistica le da dreptate. In plus, modificarea legii le permite sa se desparta mult mai usor la starea civila, daca nu au copii sub 18 ani sau la notar intr-o luna.

Ioana Vidican, notar public: “Sotii au posibilitatea sa divorteze la notar, chiar daca au copii dar trebuie sa stabileasca de acord cu cine vor locui minorii, cand vor fi vizitati de celalalt parinte.”

Statistica mai arata ca sunt de doua ori mai multe femei de pana in 30 de ani care divorteaza fata de barbatii de aceeasi varsta.