Cat de inteligenti sunt romanii! Vezi harta IQ in Europa

2490

Cercetatorul ceh Jakub Marian a publicat pe blogul sau o harta a coeficientului de inteligenta mediu in statele europene.

El avertizeaza ca nu este vorba, asa cum se crede, de inteligenta innascuta, ci de antrenament al creierului si, mai ales, de educatie. Un IQ mediu scazut intr-o tara indica un nivel scazut al educatiei, nu al inteligentei “native” a locuitorilor.

Jakub Marian precizeaza si ca, datorita imbunatatirii generale a educatiei, un IQ de 100 in ziua de azi ar fi echivalentul unuia de 120 in anul 1950 – asa-numitul efect Flynn.

Datele folosite pentru alcatuirea hartii provin dintr-o lucrare din 2012 si cuprind nu doar teste IQ, ci si teste standardizate aplicate elevilor si studentilor, precum testul Pisa.

Coeficientul de inteligenta este, de multe ori, interpretat gresit drept acea inteligenta genetica sau nativa a unei persoane. De fapt, o persoana cu studii este capabila sa rezolve corect si mai rapid problemele de logica din testele de inteligenta. Acest lucru inseamna ca nivelul mediu al coeficientului de inteligenta poate fi un indicator bun pentru calitatea sistemului de educatie dintr-o tara.
Asa se explica si de ce nivelul mediu al IQ-ului a fost in crestere in ultimele decade, pe masura ce accesul la educatie a crescut, iar tari precum Finlanda, Danemarca sau Suedia au pus in miscare reforme ale educatiei, menite sa creasca numarul persoanelor care termina o facultate.

In Europa, Romania se afla pe ultimele locuri, cu un IQ mediu de 91.