Castelul Peles a ramas fara incalzire! Bunurile de patrimoniu risca degradarea!

493

Castelul Peles din statiunea Sinaia nu beneficiaza, de peste o luna, de incalzire din cauza unei defectiuni a centralei termice, reprezentantii muzeului spunand ca patrimoniul acestuia risca sa fie afectat de temperaturile scazute. Centrala termica instalata initial in 1883 nu mai functioneaza de peste o luna.

Cu aceasta ocazie, este din nou adus in discutie contractul incheiat cu cei din Casa Regala. Desi chiriasul, adica statul, incaseaza peste un milion de euro numai din bilete vrea ca de reparatii sa se ocupe proprietarul. Centrala termica a functionat initial pe carbuni, apoi la dorinta lui Carol al II-lea a fost modificata si transformata intr-una pe gaze.

Dupa revolutie, cazanele au fost schimbate insa anii au trecut, iar acum au cedat.

Doctor Mircea Alexandru Hortopan, Director Patrimoniu Castelul Peles: “Este nevoie fie de o reparatie capitala a centralei, fie de inlocuirea acesteia. A fost intr-adevar frig si neplacut atât pentru vizitatori cât si pentru personalul care deserveste castelul. Temperaturi au fost si de 5-6 grade”.

Frigul patrunzator si respiratia numerosilor vizitatori au dus la o crestere a umiditatii.

“Umiditatea este periculoasa in primul rând pentru bunurile din material organice, lemn, textile. E periculoasa. insa, repet, umiditatea se poate regla deocamdata problema este cu variatiile bruste de temperatura”, spune Hortopan.

Castelul Peles se aflta in proprietatea Casei Regale iar Ministerul Culturii este chirias.

Chiria platita este de 11.000 de euro pe luna. Chiriasul, in schimb, adica Ministerul primeste numai din vanzarea biletelor peste un milion de euro pe an, iar venitul total, de exemplu, in 2016 a fost de 2 milioane.

Totusi, Ministerul Culturii spune ca, legal, proprietarul este cel care se ocupa de investitii si de reparatii capitale. Desi contractul avea un act aditional prin care statul se obliga sa puna bani pentru restaurare, aceste lucru nu s-a intâmplat.

Pe langa centrala, castelul Peles are nevoie urgenta de multe alte lucruri.

Nicolae Bancila: “Problema cea mare e intretinerea si reparatiile care trebuiesc facute si mufa asta, mucegaiul care se depune peste tot ar trebui un specialist care sa inceapa si sa indeparteze incet, incet.”

Ministerul Culturii a transmis printr-un comunicat ca luni va fi constituita o comisia de negociere pentru demararea discutiilor cu reprezentantii Casei Regale si finalizarea unui act aditional la contractul de chirie. Dar nu se stie daca aceste discutii vor stabili clar cine raspunde pentru lucrarile urgente de intretinere si reparatii, arata protv.