Carnetul de smecher de Bucuresti! Vezi cine il detine si ce drepturi are posesorul unui astfel de carnet!

4544

 

In zilele noastre, sunt multi cei care isi aroga titulatura de „Smecher de Bucuresti”, insa se pare ca „smecherii” din trecut aveau chiar mai mult curaj.

Potrivit unui postari pe Facebook, in anul 1952, in plina perioada de „realism socialist”, Societatea Smecherilor din Bucuresti se pare ca emitea „carnete de smecher” pe numele celor care meritau o astfel de titulatura.

„Domnul … este autorizat de Societatea Smecherilor din Bucuresti din cartierul Reg. Bucuresti de a purta acest carnet de mare smecher si coscar de clasa I-a, aprobat conform articolului…”, este textul care se poate citi pe acest carnet.

Definitia conform dex.ro.

sMÉCHER, -a, smecheri, -e, adj. Care stie sa iasa din incurcaturi, pe care nu-l poti pacali; istet, dezghetat; (depreciativ) care se pricepe la trucuri, la viclenii, care stie sa se aranjeze, sa se invirteasca (v. siret, sarlatan). Asa nating si amorezat cum esti, tot te crezi putin mai smecher si-ti inchipui ca tu profiti de pe urma lor. DEMETRIUS, C. 44. Flacaii nostri erau indrazneti si smecheri, comedie mare. De multe ori dadeau in avantposturile turcesti, se luau la harta, scapau ca prin urechile acului si se intorceau aducind arme si prinsi. SADOVEANU, O. VI 86. ◊ (Substantivat) Nu era nimic adevarat din ceea. ce vestise cu glas plin de insufletire acel smecher Leuscan. SADOVEANU, L. 81. smecher de port din Braila. BART, E. 245.

COtCÁR, cotcari, s. m. sarlatan, pungas, om necinstit. Avuram cotcari care… au facut contrabanda si au calicit tara. PAS, Z. III 62. Cotcarul acela e in stare sa-mi pustiasca imparatia! NEGRUZZI, S. I 92.