Stiri Romania

Bucurestiul a pierdut cursa pentru Agentia Europeana a Medicamentului!

 

Orasul Amsterdam a obtinut, luni seara, victoria in competitia cu privire la gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA). Bucurestiul a fost exclus dupa primul vot, informatie aparuta initial pe surse si confirmata de doi europarlamentari romani, Cristian Preda si Siegfried Muresan.

Oficial Guvernul Estoniei, care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, a anuntat, ulterior, ca Amsterdamul va gazdui EMA dupa Brexit, prevazut in martie 2019.

Potrivit unei surse diplomatice citate de AFP, orasul olandez a fost tras la sorti in dafavoarea orasului Milano. Ambele au obtinut acelasi numar de puncte in al treilea tur de vot, la care au participat ministrii celor 27 de state care raman in Uniune, potrivit acestei surse. Copenhaga a fost eliminata in turul doi al votului, transmite News.ro.

19 orase europene, inclusiv Bucurestiul, au candidat pentru a gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului (AEM), institutie care trebuie mutata din Marea Britanie in contextul iesirii acestei tari din UE.

Europarlamentarul Siegfried Muresan sustine ca vinovat pentru esecul anuntat al Romaniei este Guvernul PSD-ALDE.

Loading...

„Romania a ratat astazi, oficial, oportunitatea de a gazdui o agentie importanta europeana, Agentia Europeana pentru Medicamente (European Medicines Agency – EMA). Vina pentru acest esec este in totalitate a Guvernului PSD – ALDE, care, din dezinteres si incompetenta, a pregatit o candidatura slaba si nu a reusit sa obtina sprijinul statelor din regiune pentru a gazdui EMA”, scrie el, punctand ca Romania avea „toate atuurile politice de partea sa”.

Muresan argumenteaza aceasta afirmatie prin faptul ca „tara noastra era una dintre cele 5 state, alaturi de Bulgaria, Croatia, Cipru si Slovacia, care nu gazduiau nicio agentie europeana, iar, dintre acestea, Romania are cea mai mare intindere geografica si cea mai mare populatie, deci un alt atu care decurge de aici in fata celorlalte 4 state candidate”.

Insa vina guvernarii actuale e ca nu a prezentat o candidatura serioasa pentru EMA, propunand pentru gazduirea agentiei un loc de constructie a noului sediu care pare ca a fost ales de la inceput sa garanteze esecul tarii noastre in aceasta competitie, afirma el, amintind ca inca din luna august a atras atentia ca nu avem nicio sansa sa gazduim EMA.

Era aspru criticat atunci de premierul Mihai Tudose.

In continuare, europarlamentarul arata, intr-o declaratie de presa, ca „Guvernul, asa cum ne anunta victorios intr-un comunicat de presa, propunea construirea noului sediu in spatele statiei de metrou Pipera. Este chiar statia de metrou unde, la orele de varf, se sta la coada si cate 10 – 15 minute numai ca sa ajungi la peron”.

In plus, mai arata el, cel care ar fi trebuit sa fie sediul EMA, propunerea Romaniei, este „legat de restul orasului doar printr-o linie de tramvai pe care circula tramvaiul numarul 16, care merge spre Piata Sfantul Gheorghe, traseu care dureaza cam o ora, si tramvaiul 36, care merge spre o zona de periferie a orasului, Republica”.

Muresan aminteste ca ambele tramvaie sunt „sub orice critica”, fiind vechi, murdare, depasite tehnic inca de acum 10 ani, si, bineinteles, fara aer conditionat, asa cum sunt mai toate mijloacele de transport din Europa.

Apoi, zona nu e legata de aeroportul din Otopeni, „in conditiile in care buna conectare la aeroport era unul dintre principalele criterii de evaluare a candidaturilor”.

Europarlamentarul aminteste si ca „zona, deja sufocata de multinationalele care au sedii aici, este legata de oras printr-o strada cu o singura banda de circulatie pe sens”.

„Sa mai vorbesc despre lipsa trotuarelor pe ambele sensuri de mers dintr-un capat intr-altul al Bulevardului Dimitrie Pompeiu sau despre starea in care se afla trotuarele existente?

Sau despre cat de mult ar fi valorat in ochii evaluatorilor candidaturii noastre daca ar fi existat o pista de biciclete sau daca primarul Capitalei, Gabriela Firea, si-ar fi asumat construirea uneia ca dovada de sustinere a unei actiuni a Guvernului condus de partidul din care face parte?”, continua el, pe buna dreptate, facand o antiteza cu actualul sediu al EMA, aflat la 11 minute de mers cu masina de Turnul Londrei, legat de oras printr-o linie de metrou, o linie de tren regional, 5 linii de autobuz si prin reteaua de feriboturi a orasului.

„De aceea, esecul Romaniei in cursa pentru Agentia Europeana a Medicamentului este cauzat exclusiv de PSD si ALDE, de Guvernul si primarii sai din Bucuresti, primarul general, Gabriela Firea, si primarul Sectorul 2, Mugur Toader”, mai scrie europarlamentarul.

De vina sunt si primarii PSD din ultimii 10 ani, mai afirma el.

„Este si un esec al Guvernului de a obtine sprijinul statelor din regiune pentru aceasta candidatura. Ministrii PSD – ALDE spun mereu despre Romania ca este lider regional, dar vedem ca nu au obtinut sustinerea statelor din regiune, ceea inseamna ca suntem singurii care ne vedem drept lider regional”, atrage el atentia.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP