Economic

BNR: Romania va ajunge la nivelul Europei de Vest in 27 de ani! Care sunt conditiile!

Romania mai are de parcurs o cale lunga pentru a avea o masa critica de convergenta reala si structurala care sa indreptateasca un demers de intrare in zona euro, a declarat, vineri, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

“Este o cale lunga pana sa putem spune ca avem o masa critica de convergenta reala si structurala care sa indreptateasca un demers de intrare in zona euro, fiind cu sufletul impacat ca acest pas nu va conduce ulterior la necazuri mari. Diferentele de dezvoltare conteaza. Este necesara o masa critica de convergenta reala, structurala si institutionala”, a spus Daniel Daianu, la prezentarea studiului “Romania si aderarea la Zona Euro”.

Potrivit studiului, daca Romania si-ar pastra ritmul mediu de crestere inregistrat in perioada 2000-2015, atunci ar reusi sa ajunga din urma media Zonei Euro (ZE) in 27 ani, in vreme ce 75% din media Zonei Euro s-ar putea atinge in 13 ani (diferentialul ratei de crestere anuale fata de ZE fiind de 2,5 puncte procentuale). Daca Romania ar creste economic in medie cu 5% pe an (in mod sustenabil), atunci ar putea ajunge din urma media ZE in 18 ani, iar nivelul de 75% din media ZE l-ar putea atinge in 9 ani, adica in 2024.

“in tarile cu venituri per capita mai mici, moneda unica a indus dezechilibre ce cu greu se pot corecta. si a fost stimulata supraindatorarea. (…) Nu este clar daca, fiind coplesite de intrari de capital, vor putea sa ia masuri macroprudentiale eficace”, a spus Daniel Daianu, conform Agerpres.

Conform studiului, sunt doua pre-conditii fundamentale pentru aderarea la Zona Euro, respectiv realizarea unei mase critice de convergenta reala ex ante (inainte de aderare) si indeplinirea unor conditii de ordin structural, dar si reformarea mecanismelor si a aranjamentelor de politici ale Zonei Euro.

De asemenea, studiul arata ca aderarea va fi o decizie politica, care trebuie sa se bucure de cat mai larg sprijin democratic al cetatenilor. Decalajul mare de dezvoltare intre Romania si Zona Euro este piedica esentiala in adoptarea monedei unice, se mai arata in concluziile studiului.

loading...
loading...
Spre TOP