Stiri Romania

Blocurile comuniste incep sa iasa din garantie! Mii de cladiri au probleme!

Blocurile cartierelor construite in perioada comunista se apropie de perioada de expirare a garantiei de 50 de ani emisa in momentul constructiei. Desi specialistii spun ca perioada de garantie nu este acelasi lucru cu perioada optima de utilizare, care poate fi mult mai lunga, lipsa de grija fata de cladiri si faptul ca nu se intervine la timp pentru repararea uzurii aparute, fac ca multe blocuri sa devina un pericol pentru public.

Numai in ultima luna, in Botosani si in Cluj, tencuiala cazuta de pe fatada unor blocuri a distrus mai multe masini parcate pe trotuare. Saptamana trecuta, in Bucuresti, un balcon s-a prabusit de la etajul 10 al unui bloc din Berceni, distrugand total un autoturism.

In acelasi cartier, in luna noiembrie a anului trecut, cazuse tencuiala de pe doua blocuri. in ciuda recomandarilor specialistilor de a se efectua o expertiza asupra starii cladirii dupa 40 de ani de la construtie, asociatiile de proprietari apeleaza rar la experti, pentru a evita cheltuiala.

Loading...

Numai in Bucuresti ar exista in jur de 3.000 de cladiri ale caror fatade sunt la risc de prabusire, potrivit oficialilor din primarie, iar modificarile aduse asupra structurii de rezistenta a cladirilor raman greu de identificat.

”Problemele apar din indolenta locatarilor” Conferentiarul doctor inginer Constantin Budan, de la catedra de Constructii Civile a Universitatii de Constructii Tehnice din Bucuresti, spune ca cei 50 de ani de garantie oferiti pentru blocurile din perioada comunista nu inseamna ca acestea vor deveni nesigure dupa expirarea termenului, insa atrage atentia ca uzura poate afecta cladirile, daca acestea nu sunt ingrijite.

”Perioada de 50 de ani de garantie reprezinta o perioada de amortizare contabiliceasca, ca sa zic asa. Orice cladire, daca e corect intretinuta in timp, nu inseamna ca dupa ce si-a terminat perioada de seriviciu, nu mai este sigura. Un bloc poate rezista si 100 – 150 de ani”, a declarat Constantin Budan pentru Vocea.biz. Potrivit specialistului, incidentele tot mai dese in care tencuiala cazuta de pe fatade pune in pericol siguranta publica ar putea fi evitate daca locatarii ar avea mai multa grija.

”Elementele de rezistenta ale unei cladiri pot fi afectate in timp de inghet, de insorire directa sau de cutremure, explozii, inundatii. Poate fi degradat stratul de acoperire al armaturilor. Apar suprasolicitari pentru ca se intervine asupra ei, daca se schimba destinatia, daca este solicitat peste ceea ce a fost prevazut”, spune Constantin Budan. ”Deteriorarile apar in cartierele unde se gauresc peretii, fatadele sunt supuse la perioade de inghet – dezghet, cade tencuiala si este lasata cazuta zeci de ani, din indolenta locatarilor. De cele mai multe ori este vorba de vina locatarilor”, adauga specialistul.

Cand ar trebui sa intre un bloc de locuinte in revizie Constantin Budan spune ca o cladire care nu isi arata vulnerabilitatile in primii ani dupa construtie poate fi considerata una sigura, chiar si dupa expirarea celor 50 de ani. Specialistul recomanda, insa, dupa expirarea garantiei, expertizari periodice. ”O constructie din anii ’60, ’70, ’80 bine intretinuta poate fi considerata o constructie sigura. Chiar si blocurile construite in anii ’50, daca aveau o problema de proiectare, ar fi aparut in primii 5 ani de la darea in folosinta. Cartierele cu blocuri din anii ’50-’60 sunt sigure, nu sunt mai vulnerabile ca cele noi, insa totul tine de felul in care locatarii ingrijesc proprietatea”, spune Constantin Budan. Felul in care o cladire se mentine in timp, insa, depinde de felul in care este ingrijita.

”Pentru o constructie de locuinte, dupa o inundatie, dupa o explozie, dupa un cutremur sau daca un vecin a intervenit asupra structurii de rezistenta sau s-a schimbat destinatia cladirii, este bine sa se faca o expertiza. Dupa 30-40 de ani de la darea in folosinta a cladirii, este bine sa existe o evaluare a blocului. Trebuie inceputa urmarirea in timp. O expertiza trebuie facuta periodic, la sase-sapte ani sau macar o data la 10 ani. Din pacate autoritatile nu le fac nimic celor care nu urmaresc starea cladirii”, spune Budan. ”De asemenea, daca apare o problema, daca cade tencuiala, daca se vad armaturile, trebuie actionat in timp pentru prevenirea deteriorarii”. Potrivit fostului arhitect sef al Sectorului 3 al Capitalei, stefan Dumitrascu, in Bucuresti erau in jur de 3.000 de cladiri aveau probleme cu fatadele, existand riscul ca tencuiala sau alte elemente sa se prabuseasca.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP