Banca Mondiala: 3,6 milioane de romani intentioneaza sa se mute in urmatorii cinci ani. Care sunt orasele magnet pentru romani!

816

Aproximativ 3,6 milioane de romani intentioneaza sa se mute in urmatorii cinci ani, iar 66,5% dintre acestia ar prefera tot in Romania, cele mai atractive fiind Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov, potrivit unui sondaj mentionat in raportul „Orase-magnet, Migratie si navetism in Romania”, realizat de angajati ai Bancii Mondiale.

Astfel, 18% dintre respondenti (reprezentativi pentru aproximativ 3,6 milioane de persoane) au declarat ca intentioneaza sa se mute in urmatorii 5 ani, cu o rata medie a certitudinii de 85%. 82% au afirmat ca nu s-au gandit sa se mute in urmatorii 5 ani. in randul celor care au in vedere sa se mute, o pondere extrem de mare o au tinerii — varsta medie a celor care intentioneaza sa se mute este de 35 de ani. 75% dintre respondentii care au in vedere sa se mute in urmatorii 5 ani nu au copii, iar din cei 25% care au copii, majoritatea au doar un singur copil.

In general, persoanele care iau in calcul aceasta posibilitate au un nivel de studii mai ridicat, venituri mai mari si sunt, intr-o proportie mai mare decat media pe tara, angajati in sectorul privat. La nivel teritorial, locuitorii din regiunile cel mai putin dezvoltate (de exemplu Sud-Muntenia, Nord-Est) sunt mai predispusi sa se mute decat cei din regiunile mai dezvoltate (de exemplu Vest, Centru).

Atunci cand au fost intrebati unde si-ar dori sa se mute, 66,5% dintre respondenti au afirmat ca ar prefera sa se mute tot in Romania, in timp ce 31,3% au mentionat ca ar prefera sa se mute in strainatate. Astfel, rezultatele arata ca aproximativ 2, milioane de romani iau in calcul ideea de a se muta tot pe teritoriul tarii in urmatorii 5 ani, in timp ce 1,1 milioane au in vedere sa emigreze — o inversare fata de dinamica anilor anteriori, cand majoritatea romanilor preferau sa se mute in strainatate.

Din perspectiva teritoriala, locuitorii din vestul Romaniei iau mai mult in calcul posibilitatea mutatului in strainatate, in timp ce locuitorii zonelor mai apropiate de Bucuresti sunt mai predispusi sa se mute in interiorul tarii. Locuitorii din mediul urban si cei cu un nivel de studii mai ridicat sunt mai predispusi sa emigreze, in timp ce aceia cu un nivel de studii mai redus si locuitorii din zona rurala sunt mai predispusi sa se mute in interiorul tarii. Studiul arata ca barbatii prefera sa emigreze, iar femeile prefera migratia in interiorul tarii.

La intrebarea privind preferinta destinatiei in interiorul Romaniei, 71,4% dintre respondenti si-au declarat inclinatia catre zonele urbane.

Potrivit raportului, cele mai atractive orase sunt Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov. O pondere covarsitoare de respondenti doresc sa locuiasca in Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov — adica ponderea persoanelor care si-ar dori sa locuiasca in aceste orase este mult mai mare decat ponderea populatiei din propria zona urbana functionala (ZUF) raportata la populatia intregii tari.

La intrebarea „in ce oras v-ar placea mai mult sa locuiti?”, 15,23% au indicat Bucuresti, 11,37% — Cluj-Napoca, iar 9,14% — Timisoara. Dar la intrebarea „in ce oras, diferit de cel in care locuiti in prezent, v-ar placea cel mai mult sa locuiti?”, 15,32% au mentionat Cluj-Napoca, 14,46% Bucuresti si 11,88% Timisoara.

Raportul precizeaza ca sondajul a fost aplicat unui esantion reprezentativ de 1.250 de persoane din Romania, utilizand o metoda de esantionare aleatorie care a tinut seama de distributia teritoriala a populatiei, de structura demografica si de
distributia pe sexe si pe zone urbane/rurale.

Conform raportului, Cluj-Napoca este al doilea oras ca marime din Romania, dar zona sa urbana functionala (ZUF) este abia a cincea. ZUF Ploiesti se situeaza pe pozitia a doua (dupa Bucuresti) in ceea ce priveste numarul de navetisti atrasi, peste o treime dintre acestia facand naveta spre zonele peri-urbane ale ZUF (adica nu spre centrul urban). in mod similar, ZUF Timisoara s-a situat pe pozitia a doua ca numar de migranti atrasi in perioada 2001-2011, peste o treime dintre acestia mutandu-se in zonele peri-urbane din cadrul ZUF. De asemenea, Timisoara se situeaza pe pozitia a doua ca numar de persoane angajate la nivel de ZUF, 35% dintre acestea lucrand in zonele peri-urbane din cadrul ZUF

„Rezultatele finale ale recensamantului din 2011 indica faptul ca 6,18 milioane de cetateni romani (30,7% din totalul populatiei stabile) si-au schimbat resedinta in tara cel putin o data in timpul vietii. Numarul este usor mai mic decat cel raportat cu ocazia recensamantului din 2002 (6,73 milioane, 31%). in plus, aproximativ 3 milioane de romani au migrat in afara tarii dupa 1990. Spre deosebire de naveta, cele mai multe fluxuri migratorii din Romania se desfasoara pe distante mari. Aproape 51% dintre migranti s-au mutat in alt judet decat cel in care s-au nascut sau in care obisnuiau sa locuiasca si doar 49% s-au mutat intr-o alta localitate din acelasi judet. Acest lucru indica faptul ca migratia pe termen lung este mai intensa in zonele unde naveta este limitata de distanta, explicand astfel si colapsul demografic care se inregistreaza in multe zone rurale izolate din Romania”, se arata in raport.

Analiza arata ca intre anii 2001 si 2011, perioada de crestere economica rapida a Romaniei, 65,5% dintre migranti proveneau din zone urbane — mutandu-se in principal din localitati si orase mai mici catre orase mari si din orasele mari spre suburbii. in zonele urbane functionale ale oraselor Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara si Iasi, peste 75% dintre migranti au provenit din zone urbane.

Pe ansamblu, in procesele de migratie care au avut loc in Romania in ultimele 5-6 decenii, zonele urbane au raportat un bilant pozitiv de aproximativ 1,6 milioane de persoane.

intre anii 2001 si 2011, perioada de crestere economica rapida, o parte covarsitoare a migrantilor (66,3%) a fost reprezentata de tineri (sub 35 de ani). Orasele care s-au bucurat de cel mai mare succes in atragerea tinerilor au fost in principal centrele universitare importante din tara — Cluj-Napoca (80,1%), Iasi (74,4%), Timisoara (70,2%), Bucuresti (69,5%), Sibiu (68,4%), Craiova (67,6%).

intre 2001 si 2011, 56,6% dintre persoane au migrat din motive personale, 19,4% din motive educationale si 11,1% din motive profesionale. Din numarul total al migrantilor, 42,9% sunt barbati si 57,1% femei, acestea din urma prezentand nu numai un grad mai mare de mobilitate, ci si o mai mare disponibilitate de a migra pe termen lung. Majoritatea migrantilor catre cele 40 de resedinte de judet, mai precis 34% dintre ei, au studii secundare de nivel superior (liceale si postliceale), fiind urmati de cei cu studii primare (25,9%), tertiare — universitare si postuniversitare (23%) si studii secundare de nivel inferior — gimnaziale (15,8%).