Avioane de lupta F-16 romanesti, trimise in Ucraina! Escadrila romaneasca trezeste ingrijorare la Moscova!

2523

Oficialii de la Kiev au anuntat saptamana aceasta organizarea in octombrie a unui amplu exercitiu aerian in Ucraina, la care vor participa aparate de zbor din fortele aeriene ale SUA, dar si ale Romaniei.

Anuntul a fost facut de colonelul Roman Yurchil, purtatorul de cuvint al fortelor aeriene ucrainene, care a precizat pentru presa rusa si ucraineana ca exercitiul multinational Clear Sky 2018, programat inca de anul trecut, va avea loc la mijlocul lunii octombrie.

Va fi cel mai mare exercitiu aviatic de la proclamarea independentei Ucrainei, la el participand forte din SUA, Romania, Polonia, Danemarca, Marea Britanie, Franta si Estonia

Exercitiul multinational va avea loc la baza aeriana Vinnitea, va tine doua saptamani si, potrivit Defence Blog, fortele aeriene romane vor trimite aparatele multirol F-16 Fighting Falcon, achizitionate recent din Portugalia. Oficialii de la Kiev spun ca exercitiul urmareste dezvoltarea interoperabilitatii intre fortele ucrainene si cele ale SUA si aliatilor NATO.

Pe de alta parte, exercitiul ar putea provoca o reactie a Kremlinul, dat fiind ca pregatirile militare ale Ucrainei si NATO vizeaza in primul rand apararea unei posibile agresiunie rusesti si au loc in contextul acutizarii tensiunilor intre Rusia si Occident. Guvernul de la Kiev acuza constant incalcari ale spatiului sau aerian de catre aparate de zbor rusesti, iar de la inceputul lui 2018 si pana acum aviatia miliara ucraineana a fost de doua ori in cel mai inalt grad de alerta.

De asemenea, avioanele F-16 achizitionate de tara noastra si care vor participa la exercitiul din Ucraina trezesc ingrijorare la Moscova, deoarece sunt printre modelele de aeronave care pot transporta noua generatie de bombe nucleare americane, B61-12. Rusia considera ca aceasta ar putea fi cea mai periculoasa arma atomica dezvoltata de SIA, din cauza preciziei, dar si a volumului redus de praf radioactiv produs de explozie. in plus, B61-12 poate lovi tinte la cativa metri sub pamant, ceea ce ar face inutile multe adaposturi nucleare.

Expertii rusi se tem ca B61-12 va intra in dotarea fortelor NATO din Europa, pentru a fi folosita la lovituri tactice in cazul unui razboi cu Rusia. Primele informatii neoficiale indicau insa ca astfel de bombe vor fi desfasurate doar in Belgia, Germania, Italia, Olanda si Turcia incepand din 2020.

Sursa: Protv