Avertizare de la meteorologi! Cod Portocaliu de ninsoare si viscol in sudul tarii!

579

ANM a emis o avertizare cod portocaliu de ninsoare abundenta, strat de zapada consistent, viscol si vizibilitate scazuta pentru judetele din sudul tarii, inclusiv Bucuresti. Sunt afectate zone din sudul Banatului si al Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei si a Dobrogei. Ninsorile vor fi abundente, iar vantul va avea intensificari cu viteze de 50-60 km/ ora.

Vom avea cu 10 grade mai putin decat ar fi normal. Autoritatile au anuntat deja ca vineri se vor inchide toate scolile de stat din Bucuresti, Ilfov, Calarasi, Olt si Ialomita.

Se intampla asta din cauza unui ciclon format in Marea Mediterana, care pleca spre centru-nord-est si care aducea, in mod normal, temperaturi mai ridicate si multe ploi. in drum spre Romania insa, intalneste mase de aer rece, iar la noi, lucrurile se inrautatesc. Aerul rece de deasupra tarii noastre formeaza practic un baraj care ii opreste inaintarea si il blocheaza in zona. Evident, nu mai poate aduce o incalzire, ci zapada.

Vantul puternic ne va face sa simtim pe propria piele cu adevarat uratenia acestui nou episod de iarna. La aceasta data, in Bucuresti ar fi trebuit sa fie 12,13 grade. in schimb, in termometre sunt 0 grade, iar la nivelul corpului vor resimti -10 grade din cauza rafalelor de vant. O diferenta, asadar, de 23 de grade, caruia organismul trebuie sa-i faca fata.

Avertizarea este valabila pentru perioada 22 martie, ora 23:00 – 23 martie, ora 15:00.

De asemenea, intre 22 martie, ora 15:00 – 23 martie, ora 20:00, este in vigoare o avertizare cod galben de ninsoare, viscol si vreme rece, valabila pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumatatea de sud a Moldovei si zona Carpatilor Meridionali si de Curbura.

Ninsorile vor fi in extindere dinspre sud-vest si in intensificare, se va depune strat nou de zapada, local consistent, iar temporar vantul va avea intensificari in medie cu
45-55 km/h, astfel ca vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolita si spulberata.

In sudul si in estul Dobrogei precipitatiile vor fi mixte si se va depune polei.

Vremea se va mentine deosebit de rece pana la sfarsitul saptamanii, cu precadere in jumatatea de sud-est, unde intensificarile temporare ale vantului vor amplifica senzatia de frig, transmite Protv.