Avertizare de la meteorologi! 13 judete sunt sub cod galben, restul fiind sub cod portocaliu! Cat mai tine valul de ger

738

Meteorologii au prelungit avertizarea de ger insotit de ninsori pana vineri seara, ora 20.00. 13 judete sunt sub cod galben de ger, restul fiind sub cod portocaliu, cu temperaturi care vor cobori chiar si la – 25 de grade Celsius.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) anunta, miercuri, ca valul de ger va continua in intreaga tara, cel putin pana vineri seara, la ora 20.00.

”Valul de frig va persista si se va intensifica pe parcursul noptilor, astfel ca se vor inregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada. Temperaturile maxime vor fi negative in toate regiunile si va fi ger, mai ales dimineata si noaptea”, anunta ANM.

Treisprezece judete sunt sub cod galben, respectiv Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mures, Bistrita-Nasaud, Cluj-Napoca, Arad, Timis, Bihor, Salaj, Maramures si Satu Mare.

Restul judetelor sunt sub cod portocaliu de frig.

”in Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, gerul va fi persistent in cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile inregistrate in aceasta perioada. Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre -12 si -6 grade, iar cele minime se vor incadra in general intre -22 si -12 grade, izolat mai coborate, sub -25 grade”, precizeaza meteorologii.

Potrivit acestora, in cursul noptii de vineri spre sambata (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor inregistra in Moldova, local in Maramures, Transilvania, Muntenia si Dobrogea si pe arii restranse in Oltenia.

incepand din noaptea de joi spre vineri (1/2 martie) si pana duminica (4 martie) vor fi intervale cu precipitatii in majoritatea regiunilor, dar mai ales in sud-vestul si sudul tarii. La inceput va ninge, apoi, trecator, vor fi precipitatii mixte si se va forma polei.

Totodata, pentru ziua de miercuri, meteorologii au restrans avertizarile cod galben si cod portocaliu.

Pana la ora 23.00, sunt sun cod galben judete din Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si in jumatatea sudica a Moldovei, unde local se va depune strat consistent de zapada.

”Temporar vantul va avea intensificari cu viteze de 45…55 km/h, iar in sud-est rafalele vor depasi 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberand si troienind zapada si diminuand vizibilitatea”, mai anunta meteorologii.

Potrivit acestora, sase judete sunt in continuare sub cod portocaliu, respectiv Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea;

Pana la ora 23.00, vor fi intensificari sustinute ale vantului, cu rafale in general de 55…65 km/h si local in jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolita, zapada spulberata si troienita si vizibilitatea va scadea sub 50 m.

in cursul noptii de miercuri spre joi (28.02/01.03) vor mai fi intensificari temporare ale vantului in Dobrogea, Moldova si la munte, spulberand zapada si diminuand vizibilitatea.

PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

JOI se insenineaza, dar vom avea temperaturi extrem de scazute; ger dimineata si noaptea cam peste tot. Noaptea apar ninsori slabe in jumatatea sud-vestica.

VINERI o sa avem o dimineata geroasa; dar in noaptea de vineri spre sambata o sa fie ger doar in Moldova si izolat in depresiuni si in sud. Precipitatiile cuprind aproape toata tara. Vor fi ninsori si trecator lapovita si apar conditii de polei.

SAMBATA temperaturile cresc in special in regiunile intracarpatice; dar in sud si in est raman sub valorile normale. Precipitatiile vin mai ales in vest, centru si in sud.