Avertismentul care provoaca fiori: Ne confruntam cu o seceta la fel de crunta ca cea din 1947, care a provocat „Foametea”

7

Vreme tot mai calduroasa in aceasta perioada in tara noastra. Temperaturile ridicate si lipsa de precipitatii ar putea face din 2020 cel mai calduros an din istorie – estimeaza meteorologii. Autoritatile de la Bucuresti au anuntat deja ca ne confruntam cu o seceta la fel de crunta ca cea din 1947, arata Digi24.

„Trecem acum printr-o perioada de instabiliate. Pe fondul temperaturilor ridicate avem un transport de aer rece si lucrul acesta, evident, inseamna furtuni, furtuni de vara. Pana la urma sunt normale pentru perioada calduroasa, dar tebuie sa fim atenti la intensitate

Observam, in general, nu numai in Romania, ca intensitatea valurilor de caldura, a furtunilor creste. Am avut zilele trecute (…) temperaturi de 43 de grade in Turcia, peste 40 de grade in Grecia. si acolo vor fi furtuni puternice tocmai pe acest fond preexistent de aer cald.

Aceste furtuni care vin si cu ploi pot sa aduca o imbunatatire a rezervei de apa din sol. insa nu cred totusi ca aceste ploi ar putea readuce la normal situatia. Oricum ele sunt binevenite pentru ca vor fi pe marea majoritate a regiunilor tarii. Problema este ca vor fi ploi de vara, punctuale, cu precipitatii cu cantitati relativ mari. Numai ca fiind pe timp scurt si cantitati mari, si scurgerea la suprafata va fi mare si incarcarea solului neeficienta.

Deja sunt estimari, pe plan global, ca 2020 va fi printre primii trei cei mai caldurosi ani, poate chiar putand sa detroneze anul 2016.

Regional e mai complicat sa spui ca 2020 va fi cel mai calduros an. Evident ca tendinta asta e, sa ai din ce in ce mai multi ani caldurosi fata de ceea ce eram obisnuiti cu cateva decenii in urma. (…)

Si in Romania ne putem astepta la fenomene normale sezonului cald, dar pot fi potentate de incalzirea globala.

Luna mai inca nu s-a incheiat, dar merge cu pasi repezi spre record. Am avut primele luni ale anului cu recorduri, cel mai calduros ianuarie de la inceperea masuratorilor sistematice in a doua parte a secolului al XIX-lea, februarie si martie pe locul doi, aprilie iar pe locul intai, deci ne asteptam ca si luna mai sa fie printre primele cele mai calduroase luni mai de cand au inceput masuratorile, asta la nivel gobal.

Fenomenele meteorologice si de fapt climatice, mai ales cele pe termen lung, nu pot fi influentate atat de usor de o stopare temporara a emisiilor. A fost doar o intrerupere ocazionala si evident ca cu reluarea activitatile vor creste emisiile, probabil”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.